cazan de tuica

România, care deţine preşedinţia rotativă a UE până în iunie vrea să readucăă în discuție distilarea băuturilor la domiciliu. În cadrul reuniunii ECOFIN de va discuta și despre Directiva privind structurile accizelor la alcool şi băuturi alcoolice. România doreşte să ridice interdicţia de distilare la domiciliu şi să dea ţărilor opţiunea de a elimina în totalitate accizele, scrie Mediafax.

Normele UE interzic acum distilarea la domiciliu, deşi proprietarilor de livezi care îşi duc fructele proprii în distilerii, pentru a le transforma în rachiu, le este permis să ia o parte din cantitatea obţinută pentru uz personal, achitând jumătate din accize.

Iniţiativa este susţinută de Ungaria, al cărei prim-ministru, Viktor Orban, a modificat legile pentru a permite distilarea la domiciliu în 2010, modificări găsite ilegale de către instanţa supremă a UE, în 2014. Cultivatorilor de fructe din România şi Ungaria le este deja permisă producţia a 50 de litri de rachiu pentru uz personal în fiecare an, impozitată la o rată mai mică decât în ​​alte ţări UE.

Reforma, sugerată de România, a propunerii legislative a UE care prevede reducerea taxelor, ar permite ţărilor să nu perceapă nicio taxă. Pragul pentru cantitatea de băutură produsă pentru utilizare personală ar trebui ridicat la 100 de litri în România şi Ungaria şi 50 de litri în celelalte state UE. Reforma ar legaliza, de asemenea, distilarea la domiciului, o mişcare considerată binevenită de alte state, inclusiv Austria, potrivit oficialilor. Berea şi vinurile de casă sunt deja legale şi nu implică accize, la nivelul UE. Propunerii, care necesită susţinerea tuturor statelor UE pentru a fi aprobată, i se opun Germania, Italia, Suedia şi Bulgaria, potrivit unui document al UE. Bulgaria a manifestat temeri în legătură cu faptul că reforma ar putea permite vânzarea ilegală de rachiu românesc peste graniţă, afectând producţia locală, potrivit unui oficial bulgar.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu