Ora de Sibiu
Știri in direct

”Industrial Vibes” – expoziție inedită la Muzeul Brukenthal

88

Sâmbătă 18 Mai, în cadrul programului Noaptea Muzeelor, Muzeul de Artă Contemporană (strada Tribunei nr. 6)vă așteaptă cu vibe-uri inspirate de amploarea dezvoltării industriale a României în „Epoca de Aur”, emise de un concept curatorial modern, axat pe recuperarea și punerea în valoare a artei considerate propagandistă, executată la comandă ori învechită.

Industrial Vibes își propune să aducă în actualitate elemente ale culturii vizuale din perioada comunistă, aflate în strânsă legătură cu politicile de industrializare și formare a „omului nou” – erou al muncii socialiste. Dialogul vizual va fi completat de expunerea, alături de lucrări de grafică și pictură, a unor machete și proptotipuri de utilaje dezvoltate în fabricile sibiene, dar și documente care să ateste importanța și statutul omului, ca stâlp al progresului industrial.

Canonul oficial al plasticii autohtone, considerat nivelator și decadent din punct de vedere creativ, a devenit subiectul unor ample studii de estetică și istoria artei, ce s-au materializat pe parcursul ultimului deceniu în proiecte expoziționale de amploare.

Asocierea pieselor de artă cu componente tehnice învestite cu valoare istorică, are la bază rațiuni estetice în redarea culorii locale a epocii. Odată cu atmosfera re-creată, iese și mai mult în evidență angajamentul artelor de a reda „frumosul” ca exemplificare a idealurilor politice, a gustului clasei muncitoare, a evoluţiilor din industrie și agricultură ș.a.m.d. În registru socialist, „frumosul” trebuia să fie o reflectare a „realului”. Departe de tendințe avangardiste ori libertățile contemporane cu care suntem familiari, fiecare lucrare selectată nu este lipsită de valențe plastice, putând fi asociată cu un simț artistic educat, în ciuda îngrădirilor impuse de umanismului naţionalist socialist.

Primește titlurile instant

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...