FOTO Expoziție permanentă despre vânătoare și pescuit la Muzeul de pe Școala de Înot

369

Sâmbătă, 18 mai 2019, în cadrul Zilei Internaționale a Muzeelor, Muzeul Național Brukenthal a deschis o nouă expoziție permanentă dedicată lui Ionel Pop, în cadrul Muzeul Cinegetic “August von Spiess” de pe strada Școala de Înot.

Într-un cadru festiv, cu un public numeros, din care s-au observant numeroși iubitori ai naturii și literaturii cinegetice, a fost inaugurată Sala Ionel Pop. În cuvântul de deschidere, Alexandru Chituță, șef secție Educație, Marketing și Comunicare din cadrul Muzeului Național Brukenthal a explicat rodul ideii ce a dus la realizarea unei noi expoziții permanente: ”Muzeul Brukenthal este o instituție în continua mișcare, în care dinamismul este unul din atuurile sale.

Acum ceva vreme, o parte din piesele expuse au fost văzute în cadrul unei expoziții dedicate Marii Uniri care a fost găzduită de mai multe muzee din țară. Astăzi, la dorința lui Alexandru Bârsan și cu sprijinul profesorului Sabin Adrian Luca, managerul Muzeului Național Brukenthal, Muzeul Cinegetic “August von Spiess” se înnoiește cu un nou spațiu amenajat modern, în care vizitatorii pot să se familiarizeze cu ceea ce înseamnă vânătoarea, pescuitul, cât și o vastă operă literară dedicată acestor nobile și vechi pasiuni, prin prisma unuia dintre cei mai cunoscuți reprezentanți ai genului – Ionel Pop”.

Prezent la eveniment, prof. Ioan Opriș a subliniat importanța Muzeului Cinegetic “August von Spiess” în sfera dedicată vânătorii, dar și rolul însemnat pe care Ionel Pop l-a avut de-a lungul timpului prin activitatea sa bogată și că această expoziție este dovada realizării unui parteneriat dintre Muzeu și o entitate privată: ”Această expoziție dedicată lui Ionel Pop este un vis care s-a împlinit și în același timp, o dovadă a faptului ca se pot realiza proiecte de succes prin parteneriatele public-private, în care toti actorii implicați urmăresc un obiectiv comun și sunt mișcați de pasiunea pentru un anumit domeniu. În acest caz avem o dovadă vie că prin pasiunea unei persoane private și cu deschiderea conducerii Muzeului Național Brukenthal s-a reușit punerea unei cărămizi la temelia culturii și literaturii cinegetice românești”.

Alexandru Bârsan, curatorul și inițiatorul proiectului a evidențiat în cadrul vernisajului pasiunea sa pentru cultura vânătorească și descoperirea lui Ionel Pop. În cadrul vernisajului, Alexandru Bârsan a subliniat și câteva detalii biografice referitoare la Ionel Pop: ”Povestea vieții lui Ionel Pop a fost una foarte tumultoasă. Astfel, după perioada interbelică în care a fost unul dintre cei mai reputați avocați ai Transilvaniei și a editat din mijloace proprii, timp de 15 ani, revista de vânătoare și pescuit „Carpații”, în 1948 Ionel Pop este întemnițat pe nedrept și supus unei detenții de 6 ani. Dupa eliberarea din închisoare, la vârsta de 67 de ani, Ionel Pop publică prima sa carte în volum, acesteia urmându-i încă peste 20 de lucrări inspirate din universul naturii și viața necuvântătoarelor. Un important critic literar, și anume Șerban Cioculescu, spunea despre Ionel Pop următoarele: Ionel Pop nu este tributar nici unui înaintaș, nu este discipolul literar al nimănui, nu este umbrit de nici o vecinătate, oricât ar fi ea de ilustră.” În mod vădit, când spunea că nu este discipolul literar al nimănui se referea la Mihail Sadoveanu, cu care dealtfel Ionel Pop a legat o strânsă prietenie.”

Amenajarea expoziției a fost posibila prin susținerea financiară a d-lui Alexandru Bârsan, a d-nei Dana Pop (nepoata lui Ionel Pop, care locuiește în prezent la Geneva) și a grupului sibian de firme „GAMA”.
Cu această nouă expoziție, Muzeul Național Brukenthal îi invită pe toți iubitorii de natură, vânătoare și pescuit să cunoască frumusețea acestui vast univers și pe reprezentanții de seamă ai acesteia, un loc important aici ocupându-l Ionel Pop.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Spune ce crezi