liviu dragnea
FOTO arhivă

După ce luni judecătorii de la Înalta Curte l-au condamnat pe Liviu Dragnea la trei ani și șase luni de închisoare cu executare, președintele PSD și șeful Camerei Deputaților va fi încarcerat.

Probabil acest lucru se va întâmpla spre seara zilei de luni, după ce vor fi îndeplinite procedurile. Sentința Înaltei Curți va fi transmisă Tribunalului București, care apoi va trimite informarea către poliție. Polițiștii sunt cei care vor trebui să ducă la îndeplinire mandatul și să ducă pe Liviu Dragnea la închisoare.

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis menținerea deciziei de condamnare de pe fond, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare în cazul președintelui PSD Liviu Dragnea, acuzat de instigare la abuz în serviciu.

Este a doua condamnare definitivă a lui Dragnea după cea de la referendum.

Şi fostul director general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman, Floarea Alesu, a rămas cu condamnarea din prima instanță, de 3 ani, 7 luni şi 20 de zile de închisoare cu executare.

În dosar, judecătorii au mai decis condamnarea Olguței Șefu, la data faptelor director executiv adjunct al D.G.A.S.P.C. Teleorman, la un an de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual și achitarea pentru abuz in serviciu, achitarea lui Valentina Marica, fost şef al Complexului de recuperare, pentru abuz în serviciu, condamnarea lui Constantin Balaban, la data faptei şef al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei, la un an cu suspendare pentru fals intelectual și achitarea pentru abuz în serviciu, condamnarea lui Gheorge Nicușor, fost şef al Serviciului Administrativ, Patrimoniu, Tehnic, Aprovizionare, la 3 luni cu suspendare pentru fals intelectual și achitarea pentru abuz în serviciu, condamnarea Adrianei Botorogeanu, la data faptelor funcţionari publici în cadrul D.G.A.S.P.C. Teleorman, la doi ani de închisoare cu suspendare, condamnarea Rodicăi Miloș, la data faptelor funcţionar public în cadrul D.G.A.S.P.C. Teleorman, la 3 ani cu suspendare, dar și condamnarea lui Ionel Marineci, fost şef serviciu în cadrul Complexului de servicii destinat copilului şi familiei, la 3 ani cu suspendare.

În cazul fostei soții a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana, magistrații au dispus achitarea pentru abuz în serviciu după ce pe fond judecătorii au hotărât încetarea procesului penal.

Hotărârile în dosar au fost luate cu 4 voturi ”pentru” și 1 vot ”împotrivă”, un judecător opinând separat că se impune rejudecarea procesului.

„Opinie separată: În sensul admiterii apelurilor declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi inculpaţii Alesu Floarea, Balaban Constantin Claudiu, Botorogeanu Adriana, Dragnea Nicolae Liviu, Gheorghe Nicuşor, Marica Valentina-Mirela, Marineci Ionel, Miloş (fostă Ogrinja, fostă Drăghici) Rodica, Şefu Olguţa împotriva sentinței penale nr. 377 din data de 21 iunie 2018 pronunţată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția penală, în dosarul nr.2628/1/2016, extinderii efectelor apelurilor inculpaţilor şi cu privire la inculpaţii Prodana (fostă Dragnea) Bombonica şi Stoica Anisa Niculina şi desfiinţării sentinţei penale apelate, integral, şi trimiterii cauzei la Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru rejudecare de către un complet specializat, conform dispoziţiilor art.29 din Legea nr.78/2000”, se arată în minuta instanței.

Decizia magistraților Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) este definitivă.

În primă instanță, Liviu Dragnea fusese condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, dar a atacat sentința.

Comentariul meu

Lasă un răspuns