Ora de Sibiu
Știri in direct

Cele mai scumpe terenuri din România – Sibiul este în top

958

Prețurile terenurilor au explodat în ultimul timp, iar cele mai scumpe nu se află, culmea, în București. Clujul, Timișoara și Sibiul se află printre orașele în care se plătește cel mai mult pentru un metru pătrat de pământ, scrie adevarul.ro

Cluj-Napoca a devenit oraşul cu cele mai scumpe terenuri pentru dezvoltări industriale din România, preţurile de aici, în locaţii de maxim interes, fiind şi de aproape două ori mai mari decât cele cerute pentru o locaţie din Bucureşti, arată o analiză a companiei de consultanţă imobiliară Dunwell, specializată în sectorul Industrial. „Preţurile terenurilor construibile/intravilane se situează la un nivel constant, dar cu mici excepţii – este vorba despre terenurile situate în zone de maxim interes pentru dezvoltări de tip office, retail sau rezidenţial din Bucureşti, Cluj, Timişoara sau Iaşi, care au avut preţuri cu circa 10-15% mai mari decât media.

Un teren bine amplasat şi care dispune de un PUZ (Plan Urbanistic Zonal) aprobat este mai atractiv şi, în consecinţă, mai scump. În ceea ce priveşte segmentul Industrial/Logistic, cele mai ridicate preţuri s-au înregistrat în Cluj-Napoca, Bucureşti zona de Nord – Est (noua intrare în Bucureşti din zona Stefăneştii de Jos), Bucureşti zona de Est şi Bucureşti zona de Vest”, a declarat Laurenţiu Badea, managing partner Dunwell. Preţurile solicitate în Cluj, pentru terenuri pretabile sectorului Logistic/Industrial, variază între 45 euro/mp şi pot ajunge, chiar depăşi, 65-75 euro/mp, mai arată datele Dunwell, valori ce pot stabili un record naţional în tranzacţionare.

„Clujul este un hub foarte important din punct de vedere logistic, iar poziţia georgrafică îl face foarte atractiv. Forţa de muncă foarte bine calificată este un alt avantaj, iar un element diferenţiator al Clujului este dat de relief, care limitează dezvoltarea unor noi zone şi, astfel, crearea unei potenţiale concurenţe. Din acest motiv, preţurile din zona Cluj sunt la un nivel foarte ridicat, iar dezvoltatorii de parcuri logistice analizează cu atenţie o investiţie aici, unde preţurile terenurilor depăşesc 40 euro/mp.

Acesta este şi motivul pentru care Floreşti, Apahida şi Jucu sunt printre cele mai atractive şi căutate zone din vecinătatea Clujului, iar faptul că deja dezvoltatori consacraţi, precum CTP sau WDP, au dezvoltat parcuri logistice aici, au făcut ca interesul în aceste zone să fie foarte ridicat”, a adăugat Laurenţiu Badea.

Topul oraşelor cu cele mai scumpe terenuri pentru dezvoltări industriale

Potrivit datelor Dunwell, Cluj-Napoca, Bucureşti, Sibiu, Timişoara şi Craiova sunt oraşele cu cele mai ridicate preţuri când vine vorba de achiziţia unui teren ce vizează o viitoare dezvoltare industrială. Preţurile terenurilor au evoluat constant, în special în zonele destinate unor proiecte Industriale/Logistice, însă orice investiţie în infrastructură sau dezvoltare logistică dintr-o anumită zonă, automat a adus corecţii pozitive acesteia, cât şi terenurilor învecinate.

În Cluj-Napoca, zona Floreşti, preţurile terenurilor variază între 50-60 euro/mp, în Apahida – 60-70 euro/mp, în timp ce la Jucu, preţurile cerute variază între 35-40 euro/mp.

În Bucureşti, zona de Nord-Est (Ştefăneştii de Jos), preţurile terenurilor pornesc de la 30 euro/mp şi pot ajunge şi la 60 euro/mp, în zona de Nord-Vest (Chitila-Rudeni) – 30-40 euro/mp, în zona de Est (25-35 euro/mp), în timp ce în zona de Vest, cea mai aglomerată zonă în dezvoltări industriale din România, terenurile se tranzacţionează cu 20-25 euro/mp.

În Sibiu, preţurile terenurilor variază între 25-30 euro/mp, în timp ce în Timişoara şi Craiova terenurile se tranzacţionează la preţuri cuprinse între 20-25 euro/mp.

„Orice proiect de infrastructură (autostrada, centură ocolitoare etc.) sporeşte atractivitatea zonei respective. Ştefăneştii de Jos a devenit un sector foarte atractiv, odată cu finalizarea autostrăzii A3 Bucureşti – Ploieşti şi a nodului de legătura cu Centura Bucureştiului. Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu Târgu Mureş, Turda sau Constanţa, oraşe cu potenţial mare de dezvoltare dat de stadiul avansat al proiectelor de infrastructură, acestea putând deveni un real competitor pentru Cluj”, a precizat Andrei Moraru, head of land development în cadrul Dunwell. Acesta a adăugat că dezvoltatorii sunt în căutarea unor terenuri de minimum 100.000 mp în oraşele principale, respectiv minimum 50.000 mp în oraşele secundare.

„Cele mai căutate terenuri sunt cele aflate în zonele cu acces rapid către infrastructura rutieră, zonele prevăzute în planurile urbanistice generale (PUG) cu destinaţie logistică sau industrială. Sunt dezvoltatori care caută foste platforme industriale pentru a le converti în parcuri industriale moderne. Oraşele secundare sunt în principal huburi logistice de tip <>, astfel că cel mai important criteriu îl reprezintă infrastructura rutieră, iar dezvoltatorii vor dori să achiziţioneze un teren aflat la ieşirea din oraş, dar cu acces direct în drumul expres sau autostradă”, a mai punctat Andrei Moraru.

Primește titlurile instant

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...