Muzeu digital inaugurat la Sibiu în cadrul FITS 2019

0 1.041

Micro-Folie Sibiu este o platformă culturală digitală, concept dezvoltat de Muzeul Științei «La Vilette» din Paris, ce include un muzeu digital, un spațiu de realitate virtuală și un FabLab destinat creativității și inovației. Micro-Folie Sibiu intră astfel într-o rețea de centre culturale care se adresează comunităților și care numără 200 de micro-folies în Franța și străinătate. Spațiul Micro-Folie Sibiu va fi deschis publicului de toate vârstele începând cu data de 7 iunie, la Casa Artelor.

Din 7 iunie, FITS dăruiește copiilor, dar și copilului din tine, o mână întinsă din nebunia viitorului, ce te provoacă și te susține să-ți depășești limitele imaginației, atât experimental, cât și creativ. Un spațiu care te îndeamnă să devii un explorator cultural și care te învață să creezi într-o lume inedită, virtuală. Folosind noi tehnologii, chiar în mijlocul revoluției digitale, deschidem o nouă dimensiune a festivalului – Micro-Folie Sibiu – Hotspot Cultural BRD, de această dată ca un spațiu permanent.

Micro-Folie este un proiect cultural conceput de Ministerul Culturii din Franța și coordonat de La Villette care a fost adus pentru prima dată în România în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu 2018. Începând cu data de 7 iunie 2019, Micro-Folie devine un spațiu permanent de interacțiune culturală, destinat publicului de toate vârstele, care va fi găzduit de Casa Artelor, grație ajutorului Muzeului ASTRA.

Publicul este invitat să interacționeze prin intermediul unor dispozitive tehnologice de ultimă generație, cu câteva dintre cele mai importante creații artistice ale lumii, putându-se bucura de o experiență fascinantă care le mijlocește contactul cu picturi, sculpturi, momente muzicale, detalii arhitecturale ori obiecte preluate din patrimoniul mondial găzduite în marile muzee din Franța, precum: Louvre, Château de Versailles, Centre Pompidou, La Villette, Musée Picasso, Musée du Quai Branly, Philharmonie de Paris, RMN Grand Palais, Cité des sciences et de l’industrie, Arab World Institute, Opera din Paris, Musée d’Orsay și Festivalul de la Avignon.

Conceput ca un spațiu complex de familiarizare cu cele mai importante capodopere găzduite de instituțiile de cultură din Franța, dar și ca un spațiu de învățare prin joc, Micro-Folie (care a fost, până în prezent, implementat în aproape 200 de orașe din întreaga lume) propune publicului de toate vârstele trei structuri complementare, fiecare cu propriul său specific: Muzeul digital, Realitatea virtuală și Fab Lab.

Muzeul digital: Reunind peste 500 de capodopere din 12 instituții culturale și muzee naționale din Franța, acest spațiu le permite vizitatorilor să acceseze, prin intermediul unor tablete, informații despre picturi, spectacole de balet, dans contemporan, operă sau teatru, arhitectură, obiecte din patrimoniul universal, dar și piese muzicale din repertoriul clasic sau modern.

Realitatea virtuală: Echipați cu ochelari, telefoane și căști de ultimă generație, vizitatorii vor putea accesa aproximativ 40 de video-uri preluate de pe canalele Arte, pentru a experimenta, în varianta 360˚, explorări subacvatice, zboruri pe deasupra munților, dar și recitaluri de muzică ori vizite ghidate în muzee importante ale spațiului occidental.

Fab Lab: Conceput ca un spațiu flexibil care poate funcționa fie ca ludotecă, fie ca atelier în care copiii vor fi asistați de diverși traineri, această alveolă a Micro-Folie le va oferi participanților posibilitatea de a lucra cu imprimante 3D și markere inteligente, pentru a crea sau personaliza diverse obiecte sau desene.

Toate informațiile stocate în acest muzeu virtual sunt în română și franceză, iar bagajul informațional este în continuă creștere, întrucât printre scopurile acestui spațiu se află digitalizarea și promovarea, dincolo de granițele țării, a propriilor valori culturale.

Partener media Kiss fm.

Micro-folie Sibiu – Casa Artelor: Piața Mică nr.21
7 -13 iunie 2019 și începând cu 26 iunie: miercuri-duminică în intervalul orar 11:00 -16:00
14 – 23 iunie 2019: zilnic între orele 10:00-18:00

Despre Micro-Folie
Rețeaua Micro-Folie este o platformă culturală destinată comunităților locale, care pune la dispoziția publicului conținut cultural explicat, interactiv, din 12 mari muzee ale Franței. Conceptul modular este creat de arhitectul Bernard Tschumi pentru Parc de la Vilette și are o geometrie modulabilă adaptându-se fiecărui loc în parte.
Micro-Foliile sunt concepute ca stucturi culturale de proximitate, deschise tuturor genurilor de public și celui avizat, dar și tinerilor și copiilor care nu au avut ocazia să viziteze acceste muzee. Platforma este deschisă și pentru a promova acțiuni culturale locale încurâjand colaborarea dintre actorii culturali.
Micro-Folie Sibiu are în centru un Muzeu digital care dă acces la 500 de opere de patrimoniu universal ce se găsesc în marile muzee și instituții culturale din Franța, dar propune și activități complementare – un spațiu de realitate virtuală unde se pot viziona filme realizate de canalul ARTE sau un FabLab, dedicat creativității.
Rețeaua are 200 Micro-in Franța și în străinătate și funcționează pe principiul colaborării, schimbului de experiențe și de produse culturale sau artistice.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.