Ora de Sibiu
Știri in direct

Iohannis cere implementarea Referendumului în Constituție – „PSD să nu mai dea ordonanțe!”

420

Președintele Klaus Iohannis a declarat că, după palma primită din partea electoratului, PSD trebuie să se abțină de la emiterea de ordonanțe. De asemenea, acesta a precizat că referendumul pe justiție trebuie implementat în Constituție.

„Ar fi fost bine să existe această cale de atac fiindcă PSD nu a știut să găsească decât să aplice OUG în domeniul alegerilor locale pentru consiliile județene, respectiv președinții consiliilor județene. O abordare fundamental greșită din partea PSD. Trebuie PSD, după această palmă primită de la electorat, să se abțină de la orice OUG”, a spus Klaus Iohannis.

Executivul a modificat, prin ordonanță de urgență, legislația pentru a reveni la votul uninominal la alegerea președinților de Consilii Județene. Proiectul de ordonanță de urgență vizează modificarea Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale și modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, potrivit textului pus în transparență decizională pe site-ul Ministerului Dezvoltării.

Potrivit prevederilor ordonanței, articolul 1, alineatele (2), (4) şi (5) vor fi modificate şi vor avea următorul cuprins:
„Art. 1. – (2) Consiliile locale şi consiliile judeţene, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.
(4) Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti, precum şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg pe circumscripţii electorale, prin scrutin uninominal.
(5) Viceprimarii, precum și vicepreşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot indirect de către consiliile locale, respectiv consiliile judeţene”, este una dintre modificările propuse”.
În forma în vigoare, articolul 1 prevede la alineatele (2), (4) și (5) următoarele: „(2) Consiliile locale, consiliile judeţene şi primarii se aleg prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. (4) Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti se aleg pe circumscripţii electorale, prin scrutin uninominal.(5) Preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, precum şi viceprimarii se aleg prin vot indirect, de către consiliile judeţene, respectiv consiliile locale”.

Totodată, Klaus Iohannis a mai declarat marți, înainte de consultările cu partidele parlamentare, că referendumul pe justiție trebuie implementat în Constituție.

Șeful statului a mai spus că referendumul de validare a revizuirii Constituției trebuie suprapus peste unul dintre scrutinele care urmează în perioada următoare: prezidențiale, locale sau parlamentare, notează g4media.ro.

”Nu este de dorit să mergem pe o revizuire largă în această configurație. Avem un rezultat la referendum și acesta trebuie implementat acum. Dacă vrem o revizuire mai largă, acest lucru trebuie discutat ulterior și trebuie găsită o amplă majoritate parlamentară care să sprijine această amplă revizuire. În acest moment, condițiile pentru o anplăp revizuire nu sunt îndeplinite”, a declarat președintele.

Primește titlurile instant

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...