fbpx

Iohannis cere implementarea Referendumului în Constituție – „PSD să nu mai dea ordonanțe!”

0 0

Președintele Klaus Iohannis a declarat că, după palma primită din partea electoratului, PSD trebuie să se abțină de la emiterea de ordonanțe. De asemenea, acesta a precizat că referendumul pe justiție trebuie implementat în Constituție.

„Ar fi fost bine să existe această cale de atac fiindcă PSD nu a știut să găsească decât să aplice OUG în domeniul alegerilor locale pentru consiliile județene, respectiv președinții consiliilor județene. O abordare fundamental greșită din partea PSD. Trebuie PSD, după această palmă primită de la electorat, să se abțină de la orice OUG”, a spus Klaus Iohannis.

Executivul a modificat, prin ordonanță de urgență, legislația pentru a reveni la votul uninominal la alegerea președinților de Consilii Județene. Proiectul de ordonanță de urgență vizează modificarea Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale și modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, potrivit textului pus în transparență decizională pe site-ul Ministerului Dezvoltării.

Potrivit prevederilor ordonanței, articolul 1, alineatele (2), (4) şi (5) vor fi modificate şi vor avea următorul cuprins:
„Art. 1. – (2) Consiliile locale şi consiliile judeţene, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.
(4) Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti, precum şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg pe circumscripţii electorale, prin scrutin uninominal.
(5) Viceprimarii, precum și vicepreşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot indirect de către consiliile locale, respectiv consiliile judeţene”, este una dintre modificările propuse”.
În forma în vigoare, articolul 1 prevede la alineatele (2), (4) și (5) următoarele: „(2) Consiliile locale, consiliile judeţene şi primarii se aleg prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. (4) Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti se aleg pe circumscripţii electorale, prin scrutin uninominal.(5) Preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, precum şi viceprimarii se aleg prin vot indirect, de către consiliile judeţene, respectiv consiliile locale”.

Totodată, Klaus Iohannis a mai declarat marți, înainte de consultările cu partidele parlamentare, că referendumul pe justiție trebuie implementat în Constituție.

Șeful statului a mai spus că referendumul de validare a revizuirii Constituției trebuie suprapus peste unul dintre scrutinele care urmează în perioada următoare: prezidențiale, locale sau parlamentare, notează g4media.ro.

”Nu este de dorit să mergem pe o revizuire largă în această configurație. Avem un rezultat la referendum și acesta trebuie implementat acum. Dacă vrem o revizuire mai largă, acest lucru trebuie discutat ulterior și trebuie găsită o amplă majoritate parlamentară care să sprijine această amplă revizuire. În acest moment, condițiile pentru o anplăp revizuire nu sunt îndeplinite”, a declarat președintele.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.