Ora de Sibiu
Știri in direct

FOTO Conferințele ASTREI: Workshop de restaurare a picturilor pe lemn

150

În perioada 10-14 iunie 2019, Muzeul ASTRA organizează prin Centrul ASTRA pentru Patrimoniu evenimentul Conferințele ASTREI. Workshop de restaurare pictură pe lemn, Ediția a VI-a. Muzeul ASTRA va fi gazda acestui eveniment care va reuni peste 50 de participanți.

Specialişti din cadrul Centrului ASTRA pentru Patrimoniu, studenţi ai Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu și invitați din Satu Mare, Bacău, Covasna, Harghita, Hunedoara, Argeș, București, Călărași, Dolj, Braşov, Vâlcea, Gorj, Harghita, Prahova, Neamț, Vaslui, Sibiu vor participa la această acţiune ce are ca scop redarea stării de sănătate a elementelor din lemn pictat din componența iconostasului Bisericii din Vința, județul Alba.

,,În urma acordului de salvare a picturii din interiorul bisericii din Vința, județul Alba, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop IRINEU, echipa Muzeului ASTRA a efectuat operația de consolidare profilactică a straturilor picturale, urmată de desprinderea controlată a pânzelor interstițiale și demontarea elementelor din lemn pictat, respectiv boltă și iconostas (naos), peretele despărțitor dintre naos și pronaos și tavan pronaos. Pictura a fost realizată în perioada 1819 – 1821 de Simion Silaghi-Sălăjeanu. Până în prezent s-au efectuat investigații fizico-chimice, investigații biologice și intervenții de restaurare pe elementele din lemn pictat ce formează bolta bisericii, în cadrul Centrului ASTRA pentru Patrimoniu. În urma restaurării (2019-2021), cele 65 elemente din lemn pictat, aproximativ 100 m² de pictură (41 elemente reprezentând bolta, iconostasul din naos, peretele despărțitor dintre naos și pronaos și 24 elemente reprezentând tavanul din pronaos) vor fi valorificate prin repunerea lor în interiorul bisercii reconstruite în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Biserica se va reloca în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului cu toate elementele constitutive”, a declarat conf. univ. dr. Geanina Ionescu, Director Centrul ASTRA pentru Patrimoniu.

Deschiderea oficială a Workshop-ului de restaurare, aflat la cea de-a VI-a ediție, va avea loc luni,
10 iunie 2019, ora 09.00 la Centrul ASTRA pentru Patrimoniu, Pădurea Dumbrava, nr. 16-20, Poarta 3, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. În cadrul evenimentului se va face o prezentare a Bisericii din Vința, se vor prezenta elementele din lemn pictat care formează iconostasul, se vor efectua analize cu spectrometrul de fluorescenţă de raze X portabil. În perioada 10-14 iunie 2019 se va desfășura procesul de restaurare a celor 7 elemente din lemn pictat din structura iconostasului Bisericii din Vința. În data de 14 iunie 2019, în clădirea Centrului ASTRA pentru Patrimoniu vor avea loc dezbaterile finale.

Program:

 • 10 iunie 2019, ora 09.00
  Deschiderea oficială
  Conferințele ASTREI. Workshop de restaurare pictură pe lemn, ediția a VI-a
  Prezentarea elementelor din lemn pictat / Analize cu spectrometrul de fluorescenţă de raze X portabil
 • 10 iunie 2019, orele 11.00-17.00
 • 11-13 iunie 2019, orele 09.00-17.00
 • 14 iunie 2019, orele 09.00-12.00 – Desfășurarea procesului de restaurare
 • 14 iunie 2019, ora 13.00 – Dezbateri finale

Locație
Centrul ASTRA pentru Patrimoniu
Pădurea Dumbrava, nr. 16 – 20, Poarta 3,
Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

Primește titlurile instant

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...