Ora de Sibiu
Știri in direct

Cele mai vechi publicații ale Bibliotecii Astra puse la dispoziția sibienilor

107

Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu pune la dispoziția publicului o impresionantă arhivă de documente disponibile în spațiul dedicat Bibliotecii digitale, accesibilă pe site-ul acesteia.

Sunt păstrate aici cele mai frumoase publicații ale Bibliotecii, încărcate de istoria și cultura secolelor anterioare: Colecția de Carte Veche Românească, carte manuscrisă, toate publicațiile care fac referință la Centenarul Marii Uniri și la perioada cuprinsă între 1914 și 1919, publicațiile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.

De asemenea, sunt disponibile online periodice românești locale, dar și naționale, apărute până în anul 1930, dintre care amintim: „Universul copiilor”, „Tribuna”, „Telegraful român”, „Foaia Poporului”, dar și publicații mai puțin cunoscute, „Revista vânătorilor”, apărută la București, revistele de satiră și umor „Poznașul” și „Puiul calicului”, fotografii, cărți de vizită, cărți poștale, corespondența și fișele de lucru ale celor care au elaborat Enciclopedia Română. În egală măsură, pot fi vizualizate „Tribuna” (1884), cel mai vechi periodic în limba română, „Das Freie Wort” (1901), „Buletinul Oficial al Judeţului Sibiu” (1922-1940), cele mai vechi cărţi din Colecția de Carte Românească Veche (secolul al XVIII-lea) și cele trei tomuri ale Enciclopediei Române.

„Ne bucurăm că arhiva online a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu are astăzi peste 100.000 de pagini, în care este inclus un număr foarte mare de documente cu valoare de patrimoniu. Membrii echipei de digitizare au lucrat intens în ultimii ani, tocmai pentru a pune în lumină, prin intermediul spațiului virtual, colecțiile de excepție ale Bibliotecii ASTRA. Este un proces amplu care implică nu doar resurse umane, ci și resurse financiare și tehnologice. Ne putem lăuda, astfel, cu scannere performante, specializate pentru operațiuni de scanare a cărților și a altor tipuri de documente care sunt fie foarte vechi, fie sensibile, ușor degradabile. Această arhivă găzduită în Biblioteca digitală, prin intermediul platformei DSpace, oferă o sursă bogată și valoroasă de informație, atât pentru cercetători, cât și pentru iubitorii de istorie, antropologie, cultură și civilizație românească.” a subliniat Silviu BORȘ, manager al BJ ASTRA Sibiu.

Documentele sunt disponibile utilizatorilor, accesând site-ul Bibliotecii digitale http://www.dspace.bjastrasibiu.ro/.

Secțiunile acesteia sunt: Bibliografia modernă a României, Bibliografie românească veche, Carte românească manuscrisă, Carte străină manuscrisă, Carte străină rară, Carte străină veche, Cartografie, Ex Libris, Iconografie, Manuscrise, Periodice, Publicații editate în Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, Publicații periodice sibiene din 1914 – 1919, Transilvanice. DSpace este o platformă online destinată bibliotecilor, prin intermediul căreia este facilitat accesul la tipuri de documente digitalizate din multiple domenii.

Primește titlurile instant

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...