FOTO – VIDEO: ”Idioții geniali” care au scandalizat jumătate din public la FITS

2.781

În 25 de ediții precedente ale FITS nu am simțit niciodată că aș fi putut fi agresată, verbal și fizic, de către unul dintre artiștii de pe scenă. Până ieri. Nu știu cum a fost la prima reprezentație, cea de luni, cu spectacolul Idioții geniali(all genius all idiot) al companiei Svalbard din Suedia dar ieri am simțit ceva agresiv încă din faza accesului în sală. Inițial am luat-o ca o glumă, unul dintre artiști, Alexis Akrovatakis, i-a blocat accesul unei cunoștințe, cu care conversam. Nu știu ce reacție aștepta dar, pentru că nu a primit răspunsul scontat, a avut o atitudine ostilă. Am ignorat acest lucru și chiar am apreciat începutul interactiv al spectacolului, în care un alt protagonist (Benjamin Smith), echipat cu coarne de cerb, declama din vârful unei stâlp, regulile jocului: poate să vă placă, se poate să nu, puteți face ce vreți, puteți să vă ridicați și să plecați când vreți!

În prim plan, Alexis Akrovatakis

Spectacolul a constat în elemente de acrobație la bară, contorsionism și acrobații la sol sau în piramidă umană, dans și muzică live, interpretată de protagoniști. Au avut câteodată efecte vizuale și sonore reușite, cum ar fi o întreagă evoluție acrobatică secondată de efecte Foley (un microfon capta sunetele spălatului pe mâini sau ale loviturilor  într-un vas de metal). N-am găsit urme de ”geniu”, doar de anumită dexteritate și abilități fizice și vocale pe care nu le contest.

video

Deși se joacă din 2016 și a fost în turneu în multe țări, reprezentația de ieri a dat senzația mai mult a unei repetiții, e dezlânată, până și circul contemporan poate fi ceva legat, cu valențe artistice și emoționale clare, așa cum am văzut în alte spectacole. Nu e vorba doar de o înșiruire de momente gen ”uite ce pot face eu!”, mai povestim puțin, mai înjurăm mai mult și jucăm cartea sexualității (trans, bi, gay), cu cât mai multe scene explicite și provocatoare, cu atât mai bine! Nu înțeleg nici încadrarea în potrivit peste vârsta de 12 ani, era nevoie de mai mult de acea vârstă și de un stomac antrenat pentru a digera anumite scene.

video

Unii dintre spectatori au judecat cumva similar mie spectacolul și au început să părăsească sala, acompaniați de gesturi obscene ale celor de pe scenă și chiar opriți și întorși din drum de unul dintre ei (același). Ușorul amuzament s-a transformat în dezgust atunci când, după o scenă în care avusese întreaga palmă băgată în gura unui coleg de reprezentație, Alexis Akrovatakis s-a îndreptat către un tânăr (probabil sub 18 ani) din primul rând și i-a cerut să dea mâna. Acesta a refuzat, artistul s-a încăpățânat și după refuzuri repetate și-a băgat ambele palme în părul nefericitului, ștergându-se de el. Gestul incalificabil a fost urmat de replici ale unor doamne din public, de vociferări și o parte din public a început să părăsească sala în semn de protest. Am rețineri privind categoria în care ar trebui să încadrez o parte a publicului, care râdea în hohote atunci când o doamnă a căzut pe scări în graba ei de a părăsi sala.

Așa era anunțat spectacolul în programul Festivalului: ”Plin de viață și totodată scandalos, „All Genius All Idiot” face haz de absurditățile vieții, ilustrând comportamentele umane cele mai animalice prin intermediul unor trucuri de circ realizate cu măiestrie. Compania Svalbard împinge limitele circului contemporan, realizând o combinație cu elemente de teatru, dans și muzică live în acest spectacol original care vă va surprinde prin dimensiunea de suprarealism, prin talentul de-a dreptul uluitor. Spectacolul „All Genius All Idiot” include elemente de Chinese pole, mers pe sfoară la înălțime, stat în mâini și acrobații, totul pe o coloană sonoră obsedantă și uneori bizară, cântată live chiar de artiști. Vom cânta, vom dansa, vom zbura, vom plânge cu toții. Vom fi genii și idioți cu toții.” Aș încheia cu… ” nu toți, doar unii!”

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.