Furtuni violente în țară. Case inundate și stricăciuni majore

762

Ultimele 24 de ore au fost marcate de furtuni puternice în zeci de județe din țară. Mai multe case au fost inundate și 18 mașini avariate. 21 de județe au fost afectate, dar județul Neamț a fost cel mai afectat. 

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), în ultimele 24 de ore au fost înregistrate intervenții din cauza inundațiilor după furtuni în 21 localități din județele Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Caraș-Severin, Constanța, Gorj, Harghita, Iași, Mureș, Neamț, Sălaj, Satu Mare, Tulcea și Vâlcea.

„Echipajele de pompieri au acționat pentru evacuarea apei din cinci case, 37 beciuri și peste 80 de anexe și alte spații în care s-au produs inundații. Totodată, din cauza vântului puternic 4 acoperișuri au fost desprinse de pe clădiri, iar 6 copaci au fost doborâți pe carosabil, fiind avariate 18 autoturisme. Cele mai semnificative efecte au avut loc în județul Neamț, unde efectivele ISU au acționat pe toată durata nopții (miercuri spre joi – n.r.) pentru evacuarea apei acumulate în gospodării și pe străzile din municipiul Piatra Neamț. Pompierii au salvat două persoane care au rămas blocate în autoturism după creșterea nivelului pârâului Potocina. De asemenea, 15 persoane din zona Văleni – municipiul Piatra Neamț au fost evacuate și cazate pe timpul nopții într-un spațiu al autorităților locale, urmând ca pe parcursul acestei zile (joi – n.r.) să revină la casele lor”, arată IGSU.

IGSU a dislocat în sprijinul pompierilor de la ISU Neamț mai multe echipaje din județele Iași, Suceava și Vaslui, iar joi dimineața, salvatorii din județul Neamț acționează cu motopompele pentru evacuarea apei din gospodării și pentru evaluarea situației produse în urma viiturilor.

În urma instituirii codurilor portocalii și roșii de meteorologi și hidrologi, unitățile IGSU au transmis 26 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, care au vizat măsuri preventive pentru localități din județele Alba, Arad, Bacău, Maramureș, Neamț, Satu Mare, Sălaj și Tulcea.

La ora transmiterii acestei știri, toată țara se află sub prognoză de instabilitate atmosferică accentuată, averse, vijelii și căderi de grindină, astfel că pompierii rămân mobilizați pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în zonele unde se pot produce situații de urgență.

Pentru evitarea producerii unor situații de urgență, IGSU recomandă cetățenilor ca dacă este vânt puternic și căderi de grindină, să rămână în spații închise care le asigură protecția. De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de aceste fenomene periculoase, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.