Bogdan Trif

Viorica Dăncilă și liderii județeni ai PSD se vor întâlni în acest weekend la Neptun. Cel mai probabil se va discuta și despre remanierea guvernamentală, iar ministrul turismului, sibianul Bogdan Trif, se află pe lista neagră. 

Sursele citate au adăugat că vor fi discutate și cele două funcții de vicepremier, cea ocupată de Viorel Ștefan, care urmează să înceapă de la 1 iulie mandatul de membru al Curţii de Conturi a Uniunii Europene și cea de vicepremier pentru parteneriate strategice, deținută interimar de Ana Birchall.

Referitor la postul ocupat interimar de Birchall, chiar dacă nu au fost încă discuții în coaliție, PSD ar vrea să propună ALDE o rocadă, în sensul ca Ministerul de Externe să treacă la PSD, iar ALDE să primească la schimb funcția de vicepremier pentru parteneriate strategice, au spus sursele politice citate de MEDIAFAX.

Vizați de remaniere ar putea fi ministrul Transporturilor Răzvan Cuc și ministrul Turismului Bogdan Trif. De asemenea, din cei numiți în Guvern în epoca Dragnea, ar fi vizați vicepremierul și ministrul Dezvoltării Daniel Suciu, ministrul de Interne Carmen Dan și ministrul Agriculturii Petre Daea, au explicat sursele menționate.

Vehiculat să îi ia locul lui Daniel Suciu în funcția de vicepremier și ministru al Dezvoltării ar fi Iulian Matache, social-democratul pe care ar vrea să îl impună Marian Oprișan, dacă nu reușește să fie ales președinte executiv al PSD, au adăugat sursele citate.

Remanierea ar urma să fie făcut după Congresul extraordinar din 29 iunie, unele voci din PSD susținând că o perioadă bună ar fi în luna septembrie, deoarece în curând se încheie sesiunea parlamentară și vine perioada vacanței de vară.

Unii social-democrați vor să meargă pe varianta restructurării Guvernului și un Executiv mai suplu cu un număr mai mic de ministere, însă premierul Viorica Dăncilă nu ar susține această variantă, ci pe cea a remanierii, au spus surse din partid, pentru MEDIAFAX.

Cât despre prezidențiale ar vrea să candideze Eugen Teodorovici, Ecaterina Andronescu și Șerban Nicolae.

Viorica Dăncilă l-ar prefera pe Felix Stroe, liderul PSD Constanța, în funcția de secretar general al PSD, iar pentru funcția de președinte executiv încă mai caută variante. Președintele interimar al PSD l-ar fi dorit pe Marian Oprișan să fie numărul doi în partid, însă a fost o reticență la ultima ședință CEx. Printre doritorii funcției de președinte executiv ar fi Daniel Suciu, Ecaterina Andronescu și Titus Corlățean au precizat surse din partid, pentru MEDIAFAX.

Anunțul legat de întâlnirea, de vineri și sâmbătă la Neptun, a preşedinţilor filialelor PSD din ţară cu Viorica Dăncilă a fost făcut, pentru MEDAFAX de către liderul PSD Vaslui Dumitru Buzatu. Acesta a spus că discuțiile vor viza organizarea Congresului partidului programul de vară.

Întrebat dacă se va discuta și pe marginea unei posibile remanieri a Guvernului, Buzatu a precizat că întâlnirea este una de partid.

„Dacă cineva va pune problema asta nu pot să o ştiu, dar întâlnirea este una de partid, pe temele astea politice ale noastre şi, din punctul ăsta de vedere, eu nu cred. Oricum, suntem destui acolo care refuzăm o asemenea abordare, nu venim pentru una şi vorbim despre alta”, a declarat Dumitru Buzatu.

În opinia preşedintelui PSD Vaslui, obiectivele sunt stabilizarea conducerii partidului şi modificarea statutului.

Guvernul Dăncilă ar în componență 25 de ministere și un post de vicepremier fără portofoliu ocupat în prezent de Viorel Ștefan.

Social-democraţii se vor reuni în Congres pe 29 iunie, pentru alegerea preşedintelui, preşedintelui executiv şi a secretarului general.

De asemenea, statutul va fi modificat în aceeaşi zi cu Congresul, în sensul alegerii funcţiilor de conducere ale PSD prin delegaţi, mergându-se pe acelaşi număr de delegaţi care au fost la Congresul anterior.

Comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.