Bilanțul FITS 2019 – Cifre răsunătoare pentru ediția recent încheiată

0 432

A 26-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu a reunit la Sibiu, sub sloganul „Arta de a dărui”, 3300 de artiști și invitați din 73 de țări, care au prezentat în 75 de spații de joc nu mai puțin de 575 de evenimente. Numărul spectatorilor a bătut recordul de până acum, ajungând la 72.000 de participanți zilnic, iar în ultima zi de festival au fost înregistrați 123.000 de spectatori. Ediția din acest an s-a desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Spectacole de teatru, dans, circ contemporan sau operă, din țări precum Japonia, China, SUA, Canada, Sultanatul Oman, Kuweit, Suedia, Grecia, Italia, Spania sau Germania, toate au făcut parte din programul FITS 2019 și au contribuit la diversitatea și multiculturalitatea evenimentului. Sezonul România-Franța 2019 a adus în prim-plan o prezență franceză importantă: 17 companii de teatru de renume și peste 70 de momente cheie francofone dedicate artelor spectacolului fiind prezentate în cadrul acestei ediții a FITS.

Leonardo da Vinci Vise si Cosmaruri Grimm 1
Foto Sebastian Marcovici

Unele dintre cele mai așteptate evenimente prezentate la această ediție au venit de la Maly Drama Theatre-Theatre of Europe, St-Petersburg, Russia; Dramaten – The Royal Dramatic Theatre Of Sweden; Théâtre de la Ville-Paris; Contemporary Legend Theatre; Thalia Theater; Fly Theatre; Matsumoto Performing Arts Centre; Yamamoto Noh Theater; Emilia Romagna Teatro Fondazione-Pippo Delbono Company; Ballet Flamenco Jesús Carmona; Vertiogo și Batsheva Dance Company.

Iluzia focului 91 foto Paul Baila
Foto Paul Băilă

Sidi Larbi Cherkaoui (coregraf, dansator), Pippo Delbono (actor, regizor), Stan Lai (dramaturg, regizor), Maia Morgenstern (actriță de film și teatru), Emmanuel Demarcy-Mota (actor, regizor), Michael Thalheimer (regizor) sunt cei șase artiști care completează Aleea Celebrităților în acest an. Premiul „Virgil Flonda” i-a fost acordat lui Florin Piersic Jr., iar premiul „Iulian Vișa” a ajuns la Andrei și Andreea Grosu. Alte două premii speciale au fost oferite profesorului Noel Witts și E.S. domnului Ambasador Emil Hurezeanu, iar BRD Groupe Société Générale a primit premiul pentru o colaborare și un parteneriat de excepție.

Leonardo da Vinci Vise si Cosmaruri Grimm 2
Foto Sebastian Marcovici

„Facem o reverență locuitorilor acestui oraș, care și-au asumat că au unul din cele mai mari festivaluri din lume, că sunt demni de el și că știu să îl apere și să îl ducă mai departe cu mândrie. Este cea mai mare împlinire pe care organizatorii FITS au putut să o aibă în 26 de ani, să creeze un public extraordinar care știe să primească. Faptul că sălile au fost arhipline și că vremea ne-a permis să jucăm toate spectacolele Outdoor așa cum au fost programate este un semn de normalitate, într-o localitate mică, dar care reușește să adune într-o singură zi 123.000 de spectatori. Este recordul absolut pe care l-am bătut de-a lungul timpului. Vreau să mulțumesc tuturor celor care au sprijinit acest festival, dar și tuturor celor care nu l-au sprijinit, dar care nu au pus bețe în roate. Vreau să mulțumesc tuturor partenerilor locali, naționali și internaționali. Este atât de important să fim întotdeauna pe picior de egalitate. Este, dacă vreți, o mare demonstrație că atunci când există viziune, dorință și putință există și miracol,” a declarat Constantin Chiriac, Președintele FITS.

Producția tehnică este în continuare cea mai complexă parte a organizării festivalului și presupune o mobilizare de forţe uriașă, având în vedere dinamica montării producțiilor invitate și condițiile meteo. În total, pentru cea de-a 26-a ediție FITS s-au folosit 1600 m³ de heliu, 26 de tone de contragreutăți, 350 de garduri metalice, 14 video proiectoare, 124 de microfoane și lavaliere sau 260 de reflectoare utilizate zilnic pentru spectacolele de stradă în timp ce pentru spectacolele Indoor s-au aprins zilnic peste 1000 de reflectoare și lumini inteligente. De asemenea, au fost contruite opt structuri de tip layer pentru producțiile prezentate în Piața Mare sau Piața Mică și
s-au construit două scene speciale pentru unele dintre cele mai râvnite producții ale ediției, „Hamlet-ul lui Dodin” și „Peer Gynt”.

Leonardo da Vinci Vise si cosmaruri Sebastian Marcovici 2

În continuare, pe lângă spectacolele programate în timpul verii de TNRS, publicul este așteptat și la Micro-Folie Sibiu – Hotspot Cultural BRD Groupe Société Générale, muzeul digital care ne dă acces la lucrările din 12 muzee celebre din Franța, la un spațiu de realitate virtuală unde se pot viziona cu ajutorul ochelarilor de VR filme realizate de canalul ARTE și la FabLab, locul dedicat creativității. Experiența este facilitată de Samsung și dARe by Samsung. Expoziția este deschisă la Casa Artelor (Piața Mică, nr 21).

Un alt eveniment important din programul FITS este expoziția chineză Lantern Festival – China în 20 de legende, care are ca subiecte elemente din cultura chineză, iar superbele lampioane vor ilumina Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului de miercuri până duminică, până în 4 august, zilnic, între orele 20:00 și 00:00.

Puțin peste 49 de săptămâni ne mai despart de debutul următoarei ediții, cu numărul 27, care va avea loc între 12 și 21 iunie 2020.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.