Ora de Sibiu
Știri in direct

Începe o nouă ediție a Turului Ciclist al Sibiului – Miercuri în Piața Mare

1.115

Ediția 2019 a Turului Ciclist al Sibiului (TCS), a noua din istoria competiției, va debuta miercuri, 3 iulie, de la ora 18:00, în Piața Mare din Sibiu. La startul cursei, care este inclusă în calendarul Uniunii Cicliste Internaționale la categoria 2.1, se vor afla 20 de echipe, dintre care două procontinentale, două naționale și 16 continentale.

Traseul va fi unul variat, care oferă șanse atât pentru sprinteri, cât și pentru cățărători. România va fi reprezentată de cei mai buni rutieri ai momentului, Serghei Țvetcov și Eduard Grosu, dar și de campionii naționali la U23, Emil Dima și Denis Vulcan (ambii de la Giotti Victoria).

„Dubla” Bâlea Lac – Păltiniș va decide câștigătorul
Traseul Turului Ciclist al Sibiului 2019 va scoate din nou în calea rutierilor clasicele cățărări de la Bâlea Lac și de la Păltiniș. De asemenea, Prologul se va desfășura, ca de obicei, în Centrul istoric, pentru ca Piața Mare să găzduiască finalul competiției.
Prologul. Străduțele înguste din Centrul istoric vor da din nou de furcă rutierilor, care vor avea de parcurs 2,5 kilometri, mare parte din ei pe piatră cubică. Numărul mare de viraje oferă puține șanse pronosticurilor, iar istoria anilor trecuți indică faptul că nu există o rețetă pentru succesul din acest Prolog.

Etapa 1. Prima etapă din TCS 2019 va fi și cea mai lungă. După aproape 192 de kilometri, lupta pentru victorie se va da pe… Bulevardul Victoriei și este așteptată o bătălie a sprinterilor. Chiar dacă pe traseu există patru cățărări de categorie C, ultima ascensiune a zilei este programată cu 73 de kilometri înaintea finalului. Linia dreaptă de la sosire măsoară aproximativ 900 de metri, ceea ce va face lupta pentru victorie și mai spectaculoasă.

Etapa 2. A doua etapă TCS 2019 începe la fel de abrupt precum se va încheia. După nici doi kilometri de la start, caravana va începe prima ascensiune a zilei, de categoria C, de la Dealul Dăii. La kilometrul 61, cățărarea de la Vard, tot de categoria C va prefața ascensiunea de la Bâlea Lac, care va avea o lungime de 23,6 kilometri, 1.444 de metri diferență de nivel și o pantă medie de 6,12%. Etapa a doua poate oferi primele indicii asupra învingătorului TCS 2019, mai ales că de patru ori în istoria competiției câștigătorul de la Bâlea Lac a îmbrăcat tricoul galben la final.

Etapa 3. Cu cinci cățărări, una de categoria A, și câte două de categoriile B și C, penultima etapă a TCS 2019, cu finalul de la Păltiniș, va stabili cel mai probabil ierarhia finală în partea sa superioară. De cinci ori în istoria cursei câștigătorul de la Păltiniș s-a impus la final, iar cățărarea finală, în lungime de 14,6 kilometri, oferă o pantă maximă de 11%. Până acolo însă, cicliștii vor mai avea de parcurs alți 23 de kilometri de cățărare, cu pante ce depășesc 8%.

Etapa 4. Ultima zi a TCS 2019 pare a fi rezervată sprinterilor. Chiar dacă rutierii vor avea de trecut peste patru cățărări de categoria C, cu pante destul de dure, ultima mare dificultate a traseului este plasată la aproximativ 48 de kilometri de sosire. Finalul din Piața Mare se anunță unul spectaculos mai ales că lupta pentru victorie se va da pe piatră cubică.

Programul competiției:
Marți, 2 iulie, ora 20:15– festivitatea de prezentare a echipelor – Piața Mare (Sibiu)
Miercuri, 3 iulie, ora 18:00– Prolog (2,5 km): Centrul istoric din Sibiu
Joi, 4 iulie, ora 13:00– Etapa 1 (191,8 km): Sibiu – Tălmaciu – Săliște – Ocna Sibiului – Sibiu
Vineri, 5 iulie, ora 11:00– Etapa 2 (163,3 km): Sibiu – Agnita – Avrig – Bâlea Lac
Sâmbătă, 6 iulie, ora 11:30– Etapa 3 (159,4 km): Sibiu – Poiana Sibiului – Dobârca – Săliște – Poiana Sibiului – Dobârca – Cristian – Rășinari – Păltiniș
Duminică, 7 iulie, ora 16:30– Etapa 4 (169,5 km): Sibiu – Mediaș – Agnita – Sibiu

Tricouri distinctive:
Tricoul galben– lider al clasamentului general
Tricoul albastru– lider al clasamentului sprinterilor
Tricoul verde- lider al clasamentului pe puncte
Tricoul alb cu buline gri– lider al clasamentului cicliștilor U23
Tricoul alb– lider al clasamentului cățărătorilor
Tricoul portocaliu– lider al clasamentului combativității (cei mai mulți kilometri de evadare)
Tricoul roșu– lider al clasamentului cicliștilor români
Tricoul gri– cea mai bună echipă (va fi decernat la ceremonia finală)

Concurență serioasă pentru Androni Giocattoli Sidermec
După două succese consecutive, în 2017 și 2018, Androni Giocattoli Sidermec pare favorită la victorie și în acest an. Gianni Savio propune o echipă puternică, din care fac parte Daniel Munoz (Columbia), Matteo Pelucchi (Italia) sau Kevin Rivera (Costa Rica). Gazprom Rusevelo răspunde cu o garnitură formată doar din cicliști ruși, Adria Mobil va încerca să îi aducă lui Radoslav Rogina al doilea titlu la Sibiu, în vreme ce Jan Barta (Cehia, Elkov Author) va dori să confirme rezultatele bune de la Jocurile Europene de la Minsk și de la Campionatele Naționale ale Cehiei.
România va fi reprezentată de echipa națională și de două grupări continentale: Team Novak și Giotti Victoria. Reprezentativa României îi va avea în componență pe doi dintre ce mai în formă cicliști români ai momentului: Eduard Grosu (victorie de etapă în Turul Sibiului 2017) și Serghei Țvetcov (locul 3 în 2015). De la cursa sibiană nu vor lipsi Emil Dima (Giotti Victoria), proaspăt campion național la contratimp U23, Denis Vulcan (Giotti Victoria), campion național pe șosea, la U23, Daniel Crista (Giotti Victoria), cel mai bun sprinter din Turul Sibiului 2016, sau Eduard Novak (Team Novak), președintele Federației Române de Ciclism.
Echipele participante:
Androni Giocattoli Sidermec (Italia) – procontinentală
Gazprom Rusvelo (Rusia) – procontinentală
Team Novak (România) – continentală
Giotti Victoria (România) – continentală
Monkey Town – A Bloc Continental Team (Olanda) – continentală
CCC Development Team (Polonia) – continentală
Pannon Cycling Team (Ungaria) – continentală
Akros Thomus (Elveţia) – continentală
Elkov Author (Cehia) – continentală
Adria Mobil (Slovenia) – continentală
Cycling Team Friuli (Italia) – continentală
Sangemi Trevigiani MG. K Vis (Italia) – continentală
Massi Vivo – Grupo Oresy (Paraguay) – continentală
D’Amico UM Tools (Italia) – continentală
303 Project (SUA) – continentală
Interpro Cycling Academy (Japonia) – continentală
Lokosphinx (Rusia) – continentală
Amore&Vita Prodir (Letonia) – continentală
România – echipa naţională
Ucraina – echipa naţională
Turul Sibiului este organizat de Clubul Sportiv Sibiu Sport Project, cu sprijinul Primăriei Municipiului
Sibiu şi al Consiliului Judeţean Sibiu.

***
Prima ediție a Turului Ciclist al Sibiului s-a desfășurat în 2011, fiind inclusă în calendarul UCI, la categoria 2.2. Din 2013 competiția a fost promovată la nivelul 2.1, iar din acel moment a atras nume importante la start. Davide Rebellin a câștigat Turul Sibiului în 2013 și terminat de două ori pe poziția secundă în clasamentul general. Egan Bernal și Ivan Sosa, câștigătorii ultimelor două ediții, apăra acum culorile Team Ineos, echipă care a câștigat șase din ultimele șapte Tururi ale Franței. De asemenea, printre participanții la edițiile anterioare s-au numărat rutieri precum Primoz Rogljic, Chris Horner, Stefan Schumacher, Ricardo Zoidl, Jan Barta sau Janier Acevedo.
România se poate lăuda cu două victorii de etapă, un podium la general și un tricou distinctiv. În 2016, Andrei Nechita câștiga Prologul cursei, tot un contratimp în Centrul istoric, pentru ca un an mai târziu Eduard Grosu să se impună în ultima etapă. În 2015, pe când concura pentru Androni Giocattoli, Serghei Țvetcov ocupa locul 3 în clasamentul general, cu o întârziere de 19 secunde în spatele învingătorului, Mauro Finetto. În 2016, Daniel Crista, atunci la Tusnad Cycling Team, își adjudeca tricoul albastru, cel care revenea celui mai bun sprinter.
Câștigătorii edițiilor anterioare:
2011 – Alessio Marchetti (după descalificarea lui Vladimir Koev)
2012 – Victor de la Parte
2013 – Davide Rebellin
2014 – Radoslav Rogina
2015 – Mauro Finetto
2016 – Nikolay Mihailov
2017 – Egan Bernal
2018 – Ivan Sosa

Primește titlurile instant

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...