Ora de Sibiu
Știri in direct

Proiectul sibian ”Ambulanța pentru monumente” marele câștigător al Galei Societății Civile

160

Proiectul „Ambulanţa pentru monumente” din judeţul Sibiu, Atlana, s-a numărat printre marii câştigători ai Galei Societăţii Civile, ajunsă anul acesta la ediţia cu numărul 17.

Peste 600 de monumente istorice din România aflate în proprietate privată sau publică așteaptă salvarea de urgență și numărul lor crește îngrijorător.

Proiectul pilot „Ambulanţa pentru monumente” al Asociației Monumentum, prin intermediul căruia se realizează punerea în siguranță a patrimoniului cultural imobil cu ajutorul voluntarilor, al meșterilor și al comunităților locale sub stricta supraveghere a specialiștilor din domeniul coasonservării și restaurării monumentelor istorice, a fost răspunsul la lipsa de reacție a ministerului de resort în fața necesității salvgardării patrimoniului.

Acolo unde proprietarul oferă materialele de construcție necesare, „Ambulanţa pentru monumente”, proiect al cărui principal susținător este Alteța Să Regală, Prințul de Wales, acționează pentru punerea în siguranță a monumentului cu ajutorul unei autoutilitare echipate cu uneltele necesare. Proiectul și-a propus salvgardarea patrimoniului imobil și realizarea evidenţei patrimoniului, creșterea nivelului de pregătire profesională a specialiștilor prin educație non-formală participativa după sistemul „hands on training”, recuperarea tehnicilor tradiționale și a materialelor locale, implicarea comunităților în acțiunile de conservare a patrimoniului și crearea de noi audiențe.

Până în prezent s-a intervenit asupra unui număr de 14 monumente istorice, inclusiv din Sibiu, la care se adaugă alte patru realizate de către parteneri: fortificații, biserici, porți, halte CFR etc.

Cele mai importante realizări sunt inaugurarea unei rețele de ambulanțe la nivel regional gestionată de diferite organizații, mobilizarea comunităților locale în prezervarea patrimoniului și atragerea unui număr însemnat de parteneriate public-private prin colaborarea cu autoritățile locale și regionale pentru finanțarea monumentelor.

Proiectul „Ambulanţa pentru monumente” a obţinut locul I la secţiunea Artă şi Cultură din cadrul Galei Societăţii Civile, ediția 2019.

Primește titlurile instant

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...