Atac la ministrul Transporturilor – ”Să arate românilor cum va conduce în regim de autostradă de la Sibiu la Nădlac“

0 2.146

Europarlamentarul PNL, Siegfried Mureşan, a cerut marți demiterea ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, după ce acesta a declarat că, până la sfârşitul lunii iulie, se va putea circula pe autostrada A1 între Sibiu şi Nădlac. Acesta îl provoacă pe Cuc „să se urce în maşină pe 31 iulie şi să arate românilor cum va conduce în regim de autostradă de la Sibiu la Nădlac“.

Mureşan spune că procedura de atribuire a contractului pentru lotul 2 din Autostrada Lugoj-Deva, parte a A1 Sibiu-Nădlac, a fost lansată abia la finalul lui iunie, iar lucrările includ şi un tunel forat. „Cum nu cred că ministrul Cuc a inventat de unul singur călătoria în timp, niciun român nu va putea călători pe Tronsonul Sibiu – Nădlac în regim de autostradă până la finalul lunii iulie. Aşa că aştept ca domnul ministru Cuc să se urce în maşină pe 31 iulie şi să arate românilor cum va conduce în regim de autostradă de la Sibiu la Nădlac fără lotul 2 finalizat sau să-şi dea demisia”, susţine Siegfried Mureşan, anunță adevarul.ro.
Deputatul european susţine că ministrul Transporturilor a făcut, luni, două afirmaţii grave care arată nepriceperea sa în domeniul pe care îl conduce şi, de aceea, trebuie demis de urgenţă. „Domnul Răzvan Cuc a promis ieri că, până la sfârşitul lunii iulie, se va putea circula în regim de autostradă pe tronsonul A1 dintre Sibiu şi Nădlac. Domnul ministru ori minte, ori a uitat că, acum nici două săptămâni, în 28 iunie, Compania Naţională de Autostrăzi şi Infrastructură Rutieră (CNAIR) a transmis spre publicare în cadrul platformei de achiziţii publice anunţul de participare aferent procedurii de atribuire a contractului «Proiectare şi execuţie lucrări pentru obiectivul de investiţii Autostrada Lugoj – Deva (A1), Lot 2: km 27+620 – km 56+220 – Secţiunea E şi finalizare Secţiunea D» în lungime de aproximativ 9,13 km, din care 2,13 km de tunel forat. Autostrada Lugoj – Deva face parte din tronsonul A1 dintre Sibiu – Nădlac”, afirmă Mureşan.
Valoarea acestui contract este de 296 de milioane de euro fără TVA, iar termenul de depunere a candidaturilor este sfârşitul lunii august.
Potrivit lui Mureşan, acest segment de drum este deosebit de complicat de construit, mai ales că trebuie construiţi 2,13 kilometri de tunel forat, aşa că, în cel mai fericit caz, vom avea lotul 2 complet peste 4 ani.
„Guvernul este încă în faza de licitaţie. Cum nu cred că ministrul Cuc a inventat de unul singur călătoria în timp, niciun român nu va putea călători pe Tronsonul Sibiu – Nădlac în regim de autostradă până la finalul lunii iulie. Aşa că aştept ca domnul ministru Cuc să se urce în maşină pe 31 iulie şi să arate românilor cum va conduce în regim de autostradă de la Sibiu la Nădlac fără lotul 2 finalizat sau să-şi dea demisia”, susţine Siegfried Mureşan.
Conform acestuia, „acelaşi ministru incompetent al Transporturilor a mai spus că a dorit să construiască de la bugetul de stat Autostrada Ploieşti – Braşov”. El spune că această autostradă, prin munţi, implică nişte costuri foarte mari, estimate la peste 1,2 miliarde de euro, dar care pot fi acoperite din fondurile europene nerambursabile aflate la dispoziţie pentru perioada 2014 – 2020 şi care stau necheltuite.
Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), din care Guvernul poate construi autostrăzi, beneficiază de o finanţare europeană de 9,2 miliarde de euro pentru această perioadă. Din aceşti bani, Guvernul a absorbit doar 1,6 miliarde de euro, adică doar 18%, mai spune europarlamentarul. „În loc să ia aceşti bani gratis de la UE, pe care altfel riscăm să-i pierdem, ministrul Cuc vrea să ia 1,2 miliarde de euro din bugetul de stat, adică din banii noştri, din taxele şi impozitele pe care le plătim în fiecare lună. Consider că, prin aceste declaraţii şi prin toate neîmplinirile mandatului său de până acum, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, reprezintă un risc pentru viitorul infrastructurii din România, un risc pentru bunăstarea românilor şi un risc pentru economiile noastre. Afirmaţiile ministrului Cuc nu au nimic în comun cu realitatea din teren. Nu ne putem baza pe el şi ca atare nu mai este nevoie de el. Cer prim-ministrului Viorica Dăncilă să stopeze haosul de la Transporturi şi să-l demită de urgenţă pe ministrul Răzvan Cuc”, încheie Mureşan.

Citeste mai mult: adev.ro/pud9ct

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.