foto dr neurochirurg vicentiu saceleanu operatie live

Pentru prima dată, o operaţie care s-a efectuat luni în Secţia de Neurochirurgie de la Sibiu a fost transmisă live către studenţii Facultăţii de Medicină şi către specialiştii români şi străini, veniţi la prima şcoală de vară din acest domeniu, care are loc la noi în oraş. În premieră pentru Sibiu, studenţii de la Medicină au o platformă de telemedicină în neurochirurgie, unde pot urmări în direct, operaţiile efectuate de profesorii lor şi alţi specialişti în secţia de profil.

Prima operaţie filmată şi transmisă în direct de la Neurochirurgia din Sibiu

Prima transmisie live a unei operaţii de neurochirurgie către studenţii medicinişti a avut loc luni, în prima zi a primei şcoli de vară de neurochirurgie, unde conferenţiază specialişti din România, Italia şi Spania. „Este pentru prima dată când s-a demarat o şcoală de vară de neurochirurgie. Discutăm de un proiect internaţional câştigat prin fonduri europene. (…) Ceea ce implică acest proiect este o colaborare interdisciplinară între echipa de neurochirurgie şi echipele de bioinginerie medicală. În ce constă noutatea? Intervenim practic în a ajuta studenţii a putea lucra practic mai uşor, a putea înţelege, a putea pune mâna cum se spune în chirurgie. Se face o reconstrucţie 3D a craniului şi a creierului, alături de patologia traumatică, pe care aţi şi văzut-o, după care studenţii vor lucra practic pe aceste mulaje 3D refăcute în laborator. Vor experimenta operaţii şi vor putea aprofunda cunoştinţele de neurochirurgie”, a declarat dr. Vicenţiu Săceleanu.

Bărbat cu vertebrele deplasate, salvat luni la Sibiu

Prima operaţie transmisă de la Sibiu prin telemedicină din Secţia de Neurochirurgie a fost a unui pacient care suferea de deplasarea vertebrelor coloanei.”Cealaltă noutate este că am reuşit să dezvoltăm o platformă de telemedicină pentru prima dată în Sibiu, pe neurochirurgie, unde toate operaţiile vor fi transmise live, pe platformă. Fiecare student va avea un cont, va putea accesa această platformă. Se vor upgrada zilnic cu cursuri, cu cazuri pentru studenţi. Transmisiile sunt live. Aşa cum aţi văzut a fost o transmisie din sala de operaţie, de pe Neurochirurgie, unde s-a operat un pacient cu o spondilolisteză, adică o deplasare între vertebrele coloanei lombare, iar echipa mea a realizat această operaţie fixând coloana pentru a evita apariţia unor tulburări secundare. S-a văzut live. Absolut toată operaţia este transmisă. Mesajul este că trebuie să ne dezvoltăm pentru că aceşti tineri, practic, ne vor continua munca. Celălalt mesaj este de team work. Team work duce la rezultate bune. Echipele mixte de neurochirurgie şi de bioinginerie medicală duc la rezultate bune, care vor avea ca şi scop final creşterea calităţii actului medical, practic în beneficiul pacientului”, a explicat dr. Vicenţiu Săceleanu.

Vom avea operaţii de neurochirurgie cu intervenţii ale specialiştilor de top din ţară prin telemedicină

Neurochirurgii sibieni şi-au propus ca să aibă loc transmisii live ale operaţiilor lor şi către alţi medici din ţară şi străinătate. Totul este posibil prin ceea ce se numeşte telemedicină. „În viitor dorim să extindem această telemedicină, să putem discuta live, aşa cum am spus, cu ceilalţi profesori de neurochirurgie din alte centre din România şi bineînţeles, din străinătate”, a adăugat dr. Vicenţiu Săceleanu.

Zeci de studenţi din Sibiu vor să devină neurochirurgi

Până în prezent există 60 de studenţi medicinişti interesaţi să devină neurochirurgi. Deja, doi dintre aceştia operează în Secţia de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă de la Sibiu. „Surprinzător am înfiinţat Cercul de Neurochirurgie acum patru ani şi am actualmente, peste 60 de studenţi membri full, care vin la congrese, care vin la lucrări, participă la congrese internaţionale, au luat şi premii. Avem deja doi care au ieşit neurochirurgi, de la Sibiu, care sunt în pregătire pe Neurochirurgie. Sper să le pot insufla microbul neurochirurgiei la fel cum profesorul Ciurea şi Florian mi-au insuflat mie”, a arătat dr. Vicenţiu Săceleanu. foto dr neurochirurg vicentiu saceleanu

Dr. Vicenţiu Săceleanu, către sibieni: Operăm la Sibiu tot ce este posibil. Aveţi încredere în noi. 

Potrivit medicului şef al Secţiei de Neurochirurgie din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, în centrul sibian se efectuează toată patologia ce ţine de această specializare şi există cea mai bine dotată sală de operaţie din cel mai mare spital public din judeţ.”La ora actuală la Neurochirurgie, echipa de neurochirurgie a Spitalului de Urgenţă Sibiu operează absolut tot ce se poate opera. Cred că trebuie să acordăm încredere. Avem o echipă lărgită. Avem medici tineri. Am adus medici tineri în echipă, care aţi văzut, chiar acum operează. Eu am o încredere extraordinar de mare în ei şi în actul medical creat. Sper ca şi sibienii să beneficieze de calitatea actului medical şi de dotările pe care le are Secţia de Neurochirurgie Sibiu, care, fără să mă laud, vreau să spun că are cel mai modern bloc operator din spital, un bloc operator lăudat de Comisia de Neurochirurgie şi de profesorii mei de neurochirurgie”, a concluzionat dr. Vicenţiu Săceleanu. Şcoala de vară interdisciplinare de neurochirurgie şi bioinginerie reuneşte la Sibiu, specialişti din Spania, Italia, dar şi medici renumiţi din România, cum este profesorul Ştefan Florian de la Cluj şi profesorul Alexandru Vlad Ciurea.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns