Ora de Sibiu
Știri in direct

Cum afli salariul brut dacă ai netul și invers

1.736

E foarte util să știi toate prevederile legale despre salariu, care este definit foarte detaliat de către articolul 159 din Codul Muncii, atât ca angajat, cât și ca angajator.

Diferențele între salariul brut și cel net sunt adesea confundate și prost interpretate. Pentru a te lămuri, poți folosi un calculator salariu de la brut la net  cât mai detaliat, din care să reiasă exact sumele care se rețin la stat din salariul brut, spre exemplu, de la angajat – asigurările sociale, asigurările sociale de sănătate, deducerea personală sau impozitul pe venit, apoi, din partea angajatorului, contribuția asiguratorie pentru muncă și astfel rezultă, în final, totalul taxelor plătite la stat de către angajator și angajat.

Salariații trebuie să-și cunoască drepturile și să cunoască faptul că la stabilirea și primirea salariului nu se pot invoca, de către angajator, discriminări pe criterii arbitrare de vârstă, sex, orientare sexuală, apartenență sexuală, rasă, etnie, religie, opțiuni politice, sindicale etc. Diferențele salariale ar trebui să-și aibă baza doar în baza actelor legislative existente, cu privire la nivelul de experiență, gradul de expertiză, tipul muncii exercitate (de zi sau noapte, grea sau ușoară, în mediu toxic sau nu).

De asemenea, proaspeții părinți trebuie să cunoască prevederile legale despre stimulentul de inserție, deoarece  conform OUG nr. 111/2010 privind concediul și îndemnizația lunară pentru creșterea copiilor, părinții aflați în concediul de creștere a copilului care doresc să se întoarcă mai repede la serviciu au dreptul de a primi această sumă de bani, pe lângă salariul lunar. În plus, cei care se întorc mai repede la muncă nu pot fi concediați de către angajatori decât dacă aceștia sunt în reorganizare judiciară sau în faliment. Plata acestui stimulent încetează doar atunci când copilul împlinește 2 ani sau 3 ani în cazul celor cu handicap sau în caz de deces al copilului. Valoarea stimulentului de inserție este de 650 de lei pe lună.

 

Primește titlurile instant

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...