fbpx

Fiscul nu mai pune poprire pentru datorii de 100 de lei. S-a stabilit și noul prag de la care se blochează conturile

0 452

ANAF a anunțat oficial că modifică plafonul datoriilor pentru care se pun popriri pe conturi. Asfel, suma crește de la 100 de lei la 2.000 de lei în cazul persoanelor fizice. Se modifică și plafoanele pentru firme, conform unui proiect de ordin al ANAF pus în dezbatere publică.

Astfel, pentru marii contribuabili, plafonul crește de la 3.000 de lei la 40.000 de lei, anunță Digi24. Măsura dublează astfel numărul contribuabililor mari pentru care nu se înfiinţează poprirea bancară.
Acelaşi lucru este valabil şi în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabili mijlocii, unde plafonul creşte la 40.000 de lei de la 1.500 lei în prezent. Numărul contribuabililor care vor beneficia de această măsură se va ridica la 4.655, potrivit ANAF, citat de Mediafax.
Plafonul pentru companiile mici sub care nu se impun popriri ajunge la suma de 10.000 de lei, faţă de 500 de lei cât este în prezent. Prin această măsură, numărul contribuabili mici pentru care nu se înfiinţează poprirea bancară prin modificarea plafonului creşte de aproximativ 2,5 ori faţă de numărul celor care încadrează în plafonul existent în prezent. Numărul celor care se încadrează în noul plafon este de aproximativ 200.000, cuantum total al obligaţiilor restante înregistrate în anul 2018 a fiind de 1.445,6 milioane de lei.
Pentru persoanele fizice, plafonul ajunge la suma de 2000 de lei, în prezent limita în funcţie de care se aplică proprire fiind de 100 de lei.
Potrivit ANAF, măsura are în vedere neafectarea disponibilităţile băneşti ale contribuabililor pentru creanţe nesemnificative pe care le datorează statului.
În situația în care debitorul notifică organul fiscal central competent cu privire la intenția de a intra în procedura de mediere, nu se continuă măsurile de executare silită și, implicit, nu se emit adrese de înfiinţare a popririi asupra disponibilităţilor băneşti şi adrese de înştiinţare privind înfiinţarea popririi, decât după parcurgerea procedurii medierii.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.