fbpx
Ora de Sibiu
Știri in direct

Cazul sibiencei moartă după operația la rinichi – Concluzia anchetei: „S-au respectat protocoalele medicale”

1.004

Ancheta internă din cadrul Spitalului Județean Sibiu, în urma decesului unei femei de 31 de ani, ca urmare a unei simple operații la rinichi, s-a terminat. concluziile sunt că medicii au făcut tot ce au putut, dar corpul femeii nu a reacționat la niciun fel de tratament sau protocol administrat. Așa că nimeni din cadrele medicale nu se face vinovat de decesul femeii.

CITIȚI AICI DESPRE DRAMA FEMEII ȘI CE S-A ÎNTÂMPLAT

Reprezentanții Spitalului au elaborat un răspuns în care au făcut reconstituirea evoluției sibiencei.

”Pacienta, în vârstă de 31 de ani, cunoscută în antecedente cu infecții urinare asociate litiazei renale stânga, a fost internată în data de 15.07 în cadrul Secției Clinice Urologie, cu dureri colicative lombare stângi, grețuri și stare generală ușor influențată. Pacienta a fost investigată clinico – anamnestic, imagistic (ecografic și examen CT) și bioumoral fiind stabilit diagnosticul de calcul coraliform stâng cu indicație de nefrolitotomie percutanantă stânga (extragere chirurgicală a unui calcul renal), pe care pacienta informată, a acceptat-o.
In data de 17.07, după o pregătire preoperatorie corespunzătoare, tratament profilactic cu antibiotic inițiat cu 24 de ore preoperator, s-a intervenit sub anestezie rahidiană și s-a practicat: nefrolitotomia percutanată stânga, cu extragerea integrală a calculului coraliform prin doua traiecte, fixare sondă ureterala stânga cu ureteropielografie stânga, doua sonde de nefrostomie stânga, fixare de sondă urinară și lavaj continuu la nivelul sondei ureterale. Evoluția intraoperatorie și perioperatorie imediată a fost una fără evenimente.
Postoperator, după aproximativ 5 ore, pacienta a prezentat sângerare subcutanată la nivelul sondei de nefrostomie, care se cupează de către medicul curant prin aplicarea unui pansament compresiv; pacienta prezentând cianoză periorală, pentru care au fost recoltate probe sanguine în regim de urgență. În urma rezultatelor analizelor s-a indicat suspiciunea de Coagulare Intravasculară Diseminată (CID) în context septic brusc instalat (urosepsis), motiv pentru care a fost solicitat consult Anestezie și Terapie Intensivă, pacienta fiind transferată în cadrul acestei secții. În cadrul ATI s-a instituit tratament de reechilibrare electrolitică, transfuzie de sânge și produse derivate de sânge, terapie cu antibiotic cu spectru larg, tratament combatere a CID, antialgice. Inițial, evoluția a fost favorabilă, pacienta prezentând ameliorarea simptomatologiei, conform monitorizării continue a funcțiilor vitale pacienta fiind conștientă, cooperantă, afebrilă și fără semne de sângerare activă.
În data de 18.07 a fost solicitat consult hematologic stabilindu-se diagnosticul de coagulare intravasculară diseminată (CID) și se efectuează aspirat medular și puncție medulară care indică suspiciunea de sindrom de activare a macrofagului. De asemenea, s-a solicitat consult specialitatea Boli Infecțioase în urma căruia s-a recomandat continuarea tratamentului cu antibiotice. Ulterior, în cadrul coagulopatiei de consum care apare în CID, pacienta a repetat episoadele se sângerare. A fost administrat tratament corespunzător: concertat eritrocitar, plasmă, masă trombocitară, factori de coagulare. În contextul degradării stării generale și al sângerărilor prezente a fost efectuată nefrectomie de urgență (extirpare rinichi). Postoperator, pacienta s-a aflat în stare generală gravă, sedată, intubată, cu instabilitate hemodinamică și respiratorie pentru care s-a administrat tratamentul corespunzător. Analizele hematologice au continuat să releve anemie, trombocitopenie severă, leucocitoză, cu probe biochimice alterate în contextul tulburărilor hidro-electrolitice și acido-bazice la care se adăugă insuficiența multiplă de organe (plămân, rinichi, ficat, cord).
În data de 20.07, pacienta cu stare generală foarte gravă, ventilată mecanic, instabilă hemodinamic, febrilă, a prezentat bradicardie extremă, continuată cu asistolie. Au fost efectuate manevre de resuscitare la care pacienta a răspuns, cu reluarea activității cardiace. A fost solicitat consult cardiologic care a constatat stare generală gravă, stop cardiorespirator resuscitat.
Ulterior, au fost solicitate multiple consulturi de specialitate: chirurgical, ginecologic, boli interne, boli infecțioase, gastroenterologie, nefrologie, hematologie, fiind stabilite următoarele diagnostice: stare septică, insuficiență multiplă de organ, coagulare intravasculară diseminată, insuficiență respiratorie acută, insuficiență renală acută, insuficiență hepatică, status post stop cardio respirator resuscitat, ascită, șoc infecțios, coagulopatie de consum, hemoragie digestivă. În condițiile instabilității hemodinamice se recomanda hemofiltrarea, procedură inițiată în data de 23.07.
În perioada următoare starea generală a pacientei a continuat să rămână gravă, cu comă profundă, areactivă, febrilă, cu ventilație mecanică.
In data de 29.07.2019 ora 18:05, pacienta cu stare generală foarte gravă, prezintă bradicardie severă, care nu a răspuns la administrarea medicației specifice, pacienta intrând in asistolie. Au fost efectuate manevrele de resuscitare la care pacienta nu a răspuns, la ora 18.50 declarându-se decesul.

Având in vedere constatările formulate, comisia a concluzionat că asistența medicală acordată pacientei a fost în conformitate cu standardele și normativele în vigoare, respectându-se protocoalele medicale. Pacienta a beneficiat de îngrijiri medicale complexe acordate de o echipa multidisciplinară, fiind asigurat în timp util un tratament corespunzător.”, este rezultatul anchetei interne de la Spitalul Județean Sibiu.

 

Primește titlurile instant

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...