FOTO - Giratoriul de pe DN1 - Dn7 la Veștem, reconfigurat – Cu trei benzi circulare și altele dedicate virajelor la dreapta

Compania Nationala De Administrare A Infrastructurii Rutiere S.A. a lansat licitația pentru contractarea lucrărilor de reconfigurare a sensului giratoriu de la intersecția DN1 cu DN7, în zona Veștem. Peste 2,7 milioane lei sunt puși la bătaie pentru aceste lucrări.

Intersecția cu sensul giratoriu, poziționată la Veștem, la km 296+300 pe DN1 și la km 259+305 pe DN7, dă bătăi de cap șoferilor mai ales în weekend. Giratoriul actual nu mai reușește fluidizarea traficului, iar din acest motiv, îÎn orele cu valori ridicate de trafic se constată formarea unor cozi lungi de așteptare la intrarea autovehiculelor în giratoriu din toate cele trei direcții, respectiv Brașov, Rm. Vâlcea și Sibiu, ceea ce impune luarea unor măsuri pentru a mări capacitatea de tranzit prin intersecție și a evita blocajele care apar în trafic.
Pentru resistematizarea intersecției se propune reamenajarea sensului giratoriu astfel încât circulația în calea inelară a sensului giratoriu să se desfășoare pe trei benzi de circulație, banda de la marginea giratoriului fiind destinată autovehiculelor care efectuează viraj dreapta pe cele trei direcții de mers, respectiv Brașov – Sibiu, Sibiu – Rm Vâlcea și Rm. Vâlcea – Brașov, calea inelară fiind destinată selecției direcțiilor de mers pentru autovehiculele care efectuează viraj stânga în sensul giratoriu.
Implementatarea acestor acestor lucrări au drept scop reducerea timpilor de aşteptare pentru vehiculele care intră în sensul giratoriu dinspre Brașov și Rm. Vâlcea, fluidizarea circulației în sensul giratoriu și creșterea siguranței circulației în sensul giratoriu.

Problemele actuale
Au fost identificate următoarele disfuncțiuni în desfășurarea traficului în sensul giratoriu:
– accesul în giratoriu de pe DN7, dinspre Râmnicu Vâlcea se face cu dificultate datorită traficului ridicat de pe această direcție, flux ce se intersectează cu traficul de pe relația Sibiu – Brașov;
– deși inelul central are o lățime ce ar permite circulația pe două benzi, marcajul este realizat pentru o banda de circulație, ceea ce duce la limitarea capacității de circulație;
– intersecția nu este iluminată. Pentru a mări capacitatea de transport în intersecţie, pentru a spori siguranţa în trafic în zona intersecţiei şi pentru a reduce timpii de aşteptare pentru vehiculele care vor să intre în intersecţie se propune resistematizarea intersecţiei.

FOTO - Giratoriul de pe DN1 - Dn7 la Veștem, reconfigurat – Cu trei benzi circulare și altele dedicate virajelor la dreapta
Foto: imobileterra.ro

Ce se dorește
Pentru o evaluarea adecvată a condițiilor de trafic din intersecție și pentru a putea analiza posibilitatea unei mai bune organizări a circulației rutiere în giratoriu, ținând cont și de limitele impuse pentru resistematizarea giratoriului, a fost efectuat un studiu de trafic în zona intersecției, prezentat anexat și au fost analizate două variante de resistematizare a giratoriului din care s-a ales o singură variantă. Varianta aleasă de resistematizare a intersecției are în vedere amenajarea a câte unei benzi suplimentare de acces în sensul giratoriu dinspre Brașov și dinspre Rm. Vâlcea precum și reamenajarea sensului giratoriu astfel încât circulația în calea inelară a sensului giratoriu să se desfășoare pe trei benzi de circulație, banda de la marginea giratoriului fiind destinată autovehiculelor care efectuează viraj dreapta pe cele trei direcții de mers, respectiv Brașov – Sibiu, Sibiu – Rm Vâlcea și Rm. Vâlcea – Brașov, calea inelară fiind destinată selecției direcțiilor de mers pentru autovehiculele care efectuează viraj stânga în sensul giratoriu.
Pentru o bună iluminare a sensului giratoriu au fost prevăzuți a se monta un număr de 29 de stâlpi de iluminat cu LED alimentați cu panouri solare.
Implementatarea acestor acestor lucrări are drept scop reducerea timpilor de aşteptare pentru vehiculele care intră în sensul giratoriu dinspre Brașov și Rm. Vâlcea, fluidizarea circulației în sensul giratoriu și creșterea siguranței circulației în sensul giratoriu

Ultima oră

Participă la discuție

2 Commentarii

  1. de ce nu fac o banda „de fuga” care sa nu mai fie prin giratoriu? De la Sibiu la Valcea sa fie o banda adiacenta si sa evit giratoriu, la fel Valcea spre Brasov o banda separata de giratoriu si Brasov Sibiu. Restul traficului sa intre in giratoriu pentru alte directii. Este la iesirea din Brasov spre Sibiu, la intersectia cu centura lor, daca nu ai treaba cu centura te incadrezi spre Sibiu fara sa intri prin giratoriu.