FOTO Sculpturi în lemn și bronz expuse la Muzeul de Artă din Sibiu

Lemn sculptat cu ingeniozitate şi bronz lucrat cu măiestrie alcătuiesc o expoziţie specială la Muzeul de Artă Contemporană. Intitulată Eterna întoarcere, expoziţia reuneşte lucrări de sculptură ale artistului Dumitru Radu, panotate în maniera originală a curatorului dr. Alexandru Constantin Chituţă, care ne dă din nou posibilitatea să cunoaştem artişti români consacraţi.

Într-un cadru elegant, vineri 2 august 2019 a fost vernisată expoziţia la Muzeul de Artă Contemporană în prezenţa a numeroşi sibieni dar şi vizitatori, profesori universitari, foşti studenţi ai artistului Dumitru Radu şi muzeografi din Bucureşti şi Râmnicu Vâlcea. La eveniment a participat şi Alexandru Pugna, secretar de stat la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Expoziţia a fost deschisă de dr. Alexandru Constantin Chituţă care a descris activiatea laborioasă a artistului şi a prezentat expoziţia. “În lună toridă când toate gândurile noastre ne sunt spre a pleca, spre a merge în concediu, iată că vă invităm la o întoarcere, la o eternă întoarcere a ficăruia dintre noi în noi înşine şi la valori, frumos, bine şi adevăr.

Expoziţia lui Dumitru Radu este astăzi prezentată aici. De această data am lăsat pictura şi iată că aveţi o seamă de lucrări sculptate care denotă o bună şcoală de sculptură românească, prezentată prin persoana lui Dumitru Radu. Şi el se întoarce la Sibiu după ce anul trecut, în anul Centenarului, în cadrul celui mai amplu proiect dedicat Marii Uniri la Sibiu şi realizat de Muzeul Naţional Brukenthal cu sprijinul Ministerului Cultuii şi Identităţii Naţionale concretizat în cele 12 busturi din curţile muzeului nostru, Dumitru Radu a realizat bustul profesorului Lupu. Dumitru Radu ştie să lucreze deopotivă cu compasul, echerul, dalta, mistria, creionul şi citeşte umanitatea nu doar în termenii tradiţiei ci şi ca pe o caravană de persoane mânate pe drumul sinuos al fericirii, al eternităţii.”

În continuare, Alexandru Pugna, secretar de stat, s-a arătat vădit surprins de expoziţie: “Mă aflu la Muzeul Naţional Brukenthal, instituţie de cultură aflată în subordinea Ministerului Culturii şi identităţii Naţionale, şi sunt uimit şi fericit să particip la acest eveniment important. Ştiu că în fiecare lună acest spaţiu găzduieşte expoziţii de artă contemporană, iar acum colegul Alexandru Chituţă ne invită la această expoziţie a maestrului Dumitru Radu. Nu pot decât să felicit conducerea acestui muzeu important al ţării şi pe cei care lucrează cu pasiune aici. Acest lucru se vede şi există multă preoupare pentru bunul mers al lucrărilor la acest muzeu, iar dumneavoastră văd că veniţi în număr mare. Felicitări!”

Având mari emoţii şi lacrimi în ochi, artistul Dumitru Radu a mulţumit pentru organizarea acestei expoziţii: “Sibiul m-a făcut să merg la Universitatea de Arte din Cluj, iar acum am venit din nou aici, cu această expoziţie. Mulţumesc din suflet directorului general al muzeului şi curatorului meu care împreună cu ceilalţi oameni de aici au făcut ca această expoziţie să arate minunat.”

La sfârşit managerului Muzeului Naţional Brukenthal, prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca a adresat câteva cuvinte: “Este o expoziţie minunată şi ca niciodată am primit atâtea mulţumiri din partea artistului. Să ştiţi că lucrăm şi sperăm ca anul viitor să avem un nou spaţiu de expoziţii aici. Şi poate vă invităm chiar pe dumneavoastră atunci să expuneţi aici.”

Expoziţia Eterna întoarcere, poate fi vizitată la Muzeul Naţional Brukenthal până la sfârşitul lunii august.

expozitie dumitru raduexpozitie muzeul arta contemporanasculptura bronzsculptura lemn
Comentarii (0)
Comentează