fbpx
Ora de Sibiu
Știri in direct

Viorica Dăncilă vrea închisoare pe viață. Anunță un OUG pentru asta

275

Viorica Dăncilă a anunțat că va da o ordonanță de urgență prin care violatorii, pedofilii și criminalii să poată primi condamnare la închisoare pe viață. 

”S-au împlinit 2 săptămâni de la primul apel al Alexandrei. Tragedia de la Caracal ne-a adus în față imaginea unei cruzimi inimaginabile, care ne-a arătat foarte limpede că împotriva criminalităţii trebuie să aducem un adevărat război. Ne-a arătat că trebuie să schimbăm legi, reguli, oameni din funcţii, atitudini. Nu am ezitat şi nu voi evita să fac aceste schimbări.

Am demis întreaga conducere a instituţiilor responsabile şi pe toţi cei care au gestionat atât de greşit acest caz.

Există anchete pentru modul în carea aceşti oameni au acţionat. Cine îşi bate astfel joc de instituţia pe care o reprezintă pleacă. Iar cine trebuie să suporte implicaţiile legale pentru greşelile lui, o va face.

Sunt mulţi profesionişti şi oameni dedicați în acest sistem, să nu ne pierdem încrederea în ei şi instituţiile pe care le reprezintă.

Am instituit totodată un grup de lucru inter-ministerial privind 112, care a elaborat un pachet de 14 măsuri, pe care le vom pune în aplicare pentru eficientizarea timpilor de răspuns în situații critice.

Simultan, am lansat în dezbatere publică un proiect de lege care aduce modificări esențiale pentru îmbunătățirea modului în care sunt căutate persoanele dispărute și felul în care se intervine pentru căutarea acestora.

Ministerul Justiției a demarat o analiză a legislaţiei penale în cazul de infracţiuni grave şi foarte grave şi va aduce propuneri de modificare a legii, inclusiv pentru înăsprirea pedepselor.

Voi da ordonanțele de urgență necesare şi voi trimite adrese către preşedinţii celor două Camere pentru convocarea în sesiune extraordinară.

Aceste modificări trebuie dezbătute şi implementate imediat. Îmi asum să fac acest lucru.

Am spus că vreau sancţiuni pentru criminali, violatori și pedofili. Voi da OUG pentru instituirea pedepsei cu închisoarea pe viaţă, respectiv înăsprirea pedepselor pentru aceste fapte.”

Măsurile anunțate de Mihai Fifor

“De săptămâna trecută, Poliţia a început identificarea şi verificarea celor care fac transport ilegal de persoane în toată ţara. Vă pot spune astăzi că avem o primă situaţie pe acest subiect – în primele şapte zile de acţiune în teren au fost identificaţi şi sancţionaţi 491 de conducători auto care făceau transport ilegal de persoane, iar pentru 421 de autoturisme s-a retras certificatul de înmatriculare. Vă asigur că astfel de acţiuni vor fi derulate periodic la nivel naţional pentru a combate acest fenomen”, a precizat Fifor, la Palatul Victoria.

El a adăugat că în cadrul reformei Ministerului Afacerilor Interne a dispus ca în spaţiul public să fie prezente mai multe patrule mixte de poliţie şi jandarmerie, pentru că “cetăţeanul trebuie să îi vadă pe oamenii în uniformă alături de el”.

“Am intensificat acţiunile preventive desfăşurate de Agenţia Naţională Antidrog şi de Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane. Lucrăm la operaţionalizarea în cadrul Poliţiei a Registrului naţional cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, aşa numiţii agresori sexuali. Există un plan de măsuri de implementare rapidă a acestui instrument de prevenţie a recidivelor cu termene şi responsabilităţi clare. La solicitarea prim-ministrului, Poliţia Română reevaluează şi analizează toate cazurile de dispariţie sau de răpire aflate în lucru la nivelul Poliţiei Române. Ne dorim o îmbunătăţire a cooperării între cetăţean şi Poliţie, în primul rând pentru prevenirea criminalităţii, dar şi pentru combaterea acestui fenomen”, a arătat Fifor.

Ministrul de Interne a afirmat că evaluarea activităţii pentru fiecare judeţ, pe care a solicitat-o şefilor de inspectorate, a ajuns la IGPR şi va face obiectul unei analize profunde la nivel central, iar vineri, la ora 11,30, va fi prezentat Dispeceratul integrat din Bucureşti.

″În cadrul reformei care vizează MAI am solicitat tuturor prefecţilor să efectueze de urgenţă o analiză privind vulnerabilităţile ce ţin de ordinea publică, de nivelul infracţionalităţii, stadiul şi gradul de rezolvare a sesizărilor şi dosarelor penale, precum şi principalele riscuri la adresa cetăţenilor în fiecare judeţ. O atenţie sporită o acordăm tinerilor, elevilor şi pornim de la o analiză profundă referitoare la siguranţa în şcoli. Până la începerea noului an şcolar trebuie să ne asigurăm că în unităţile de învăţământ sunt pregătite toate măsurile necesare în acest sens”, a arătat acesta.

Mihai Fifor a menţionat că erorile din cazul Caracal “au dat lovituri grele credibilităţii” instituţiei pe care o conduce, de aceea recâştigarea încrederii cetăţenilor în Poliţie, Jandarmerie, în toate instituţiile care funcţionează în cadrul MAI “este esenţială şi este imediată”.

“S-au făcut greşeli, ştim, dar vrem să punem punct modului de funcţionare defectuos de până acum. Pe de altă parte, avem şi foarte mulţi profesionişti în domeniu, oameni cu o capacitate extraordinară, cu o pregătire desăvârşită, oameni pe care ne putem baza în orice moment. Împreună cu ei vom face reformarea întregului aparat al ministerului”, a declarat ministrul de Interne.

 

Primește titlurile instant

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...