astrid fodor primar

Marți este programat primul termen din procesul în care Astrid Fodor cere anularea ordinului Prefectului Sibiului prin care a fost demisă. Astrid Fodor a înregistrat un prim succes în lupta sa împotriva demiterii după ce instanța i-a permis să revină pe postul de primar al Sibiului până la finalizarea procesului care începe astăzi.

Prefectul Sibiului, Adela Muntean, a semnat în data de 3 iulie un ordin prin care îl demite pe primarul Sibiului, în urma unei decizii de incompatibilitate emisă de ANI. Astrid Fodor contestă atât suspendarea sa, cât și legalitatea ordinului emis de Prefect.

În data de 19 iulie Tribunalul Sibiu îi dă dreptul lui Astrid Fodor să se întoarcă la Primărie. Dar, procesul ”cel greu” începe marți. Astrid Fodor cere anularea ordinului de demitere semnat de Prefectul Sibiului.

Primarul Sibiului, Astrid Fodor a fost suspendată din funcţie de către prefectul Adela Muntean, în baza sentinţei definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care confirmă starea de incompatibilitate constatată de Agenţia Naţională de Integritate (ANI).

ANI a decis în 2015 că Astrid Fodor s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 2012 – 2014, în care a ocupat simultan atât funcţia de viceprimar, cât şi calitatea de membru al consiliilor de administraţie în două instituţii de învăţământ din oraş – Colegiul German Samuel von Brukenthal şi Grădiniţa cu program prelungit nr. 37. Fodor a explicat de mai multe ori că la momentul în care a făcut parte din acele consilii de administraţie avea şi calitatea de consilier local, iar cadrul normativ de la acea dată o obliga ca în calitate de ales local să deţină calitatea de membru neremunerat în consiliile de administraţie respective.

Astrid Fodor a atacat raportul ANI la Curtea de Apel Alba Iulia, care i-a dat dreptate în vara anului 2016. ANI a atacat cu recurs hotărârea de la Alba, iar Înalta Curte a emis în luna mai 2019 decizia de admitere a recursului ANI, iar apoi a recurs la trimiterea motivaţiei către părţile în proces şi Instituţia Prefectului – Judeţul Sibiu.

Viceprimarul municipiului Sibiu Corina Bokor (FDGR) a fost aleasă vineri, 5 iulie, într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local, primar interimar, în urma suspendării lui Astrid Fodor din funcţie. Potrivit deciziei Consiliului Local Sibiu, Corina Bokor a fost desemnată „să îndeplinească atribuţiile conferite de lege primarului în perioada de vacanţă a funcţiei de primar al Municipiului Sibiu”. Acum, Astrid Fodor se va întoarce în funcţia de primar, iar Corina Bokor rămâne viceprimar

Comentariul meu

Lasă un răspuns