Metode eficiente de organizare a alimentelor în lada frigorifică

0 1.072

Vara este, în mod tradițional, anotimpul în care vânzările de frigidere, congelatoare sau lăzi frigorifice cresc. În cazul românilor, însă, mari amatori de alimente conservate pentru iarnă, interesul pentru acest tip de aparate electrocasnice nu se reduce doar la anotimpul cald. Congelatoarele și lăzile frigorifice, mai ales.

Congelarea în lăzi frigorifice este o metodă de conservare a alimentelor pentru mult mai mult timp decât simpla păstrare a lor într-un frigider. Dacă știi cum să congelezi alimentele și cum să le decongelezi într-un mod adecvat, poți păstra toate proprietățile acestora și să economisești energie. Primul pas în acest sens este, evident, cumpărarea unei lăzi frigorifice. Apoi, depozitarea corectă a alimentelor. O organizare eficientă și o așezare a acestora în lada frigorifică după un sistem bine pus la punct îți oferă multe avantaje atunci când ai nevoie să apelezi la aceste alimente, la iarnă.

În general, obișnuim să împachetăm alimentele cu ce ne vine la mână, să le așezăm în orice recipient găsim și să le aruncăm dezinteresați în lăzile frigorifice. Tocmai de aceea, următoarele sfaturi s-ar putea găsi utile pentru cei mai mulți dintre noi:

– Vasele sau ambalajele rigide sunt ideale pentru alimentele lichide. Acestea trebuie umplute astfel încât să mai rămână circa trei centimetri până la marginea de sus a lor, pentru că trebuie ținut cont că atunci când îngheață, lichidele și sosurile își măresc volumul.

– Folosirea de recipiente dreptunghiulare sau pătrate este recomandată, pentru a se profita mai bine de spațiul disponibil la interior în lăzile frigorifice.

– Vasele rigide, din materiale potrivite pentru cuptoarele cu microunde sunt perfecte pentru mâncarea gătită. Astfel, acestea pot fi decongelate și încălzite în același recipient.

– În hârtie de aluminiu sau folie de plastic se ambalează cel mai bine alimentele de formă neregulată, ca peștele, carnea sau legumele. Acestea trebuie împachetate perfect, fără a lăsa spații goale sau bule de aer.

– Chiar dacă ți se pare surprinzător, și mâncarea congelată expiră. Așa că verifică cel puțin o dată pe lună alimentele din lada frigorifică. Nu uita de cele așezate cel mai la fund. Un sfat bun este să ai o listă prinsă de ușa lăzii frigorifice în care să notezi mereu tipul de aliment introdus în ladă și data la care ai făcut-o. Astfel, vei ști mereu ce ai disponibil în congelator și când expiră.

– Ține cont că temperatura optimă de congelare este de -18 grade. La această temperatură, toată apa conținută de alimente se transformă în particule de gheață, ducând la deshidratarea alimentului și la conservarea sa pentru mai mult timp.

Câteva alimente și durata recomandată de congelare în lada frigorifică:

– pește și fructe de mare (până la două luni)
– carne tocată (până la două luni)
– pâine și produse de patiserie (până la 3 luni)
– carnea de porc (până la 6 luni)
– carnea de pasăre (de la 6 la 9 luni)
– carnea de oaie (până la 8 luni)
– fructe (până la 10 luni)
– verdețuri (până la 12 luni)

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.