fbpx

Lista candidaților pentru președinția României – Doi sunt din Sibiu

0 1.668

Data de 22 septembrie, ora 24.00 este limita până la care se pot depune candidaturi pentru alegerile prezidențiale ce au loc în luna noiembrie în România.

Primul tur al alegerilor prezidențiale are loc pe 10 noiembrie în țară, iar în străinătate între 8 și 10 noiembrie. Dacă niciunul dintre candidați nu a întrunit majoritatea de voturi ale alegătorilor se organizează al doilea tur, pe 24 noiembrie. Lista candidaților este deja una lungă.
22 septembrie, ora 24.00 este data limită pentru depunerea candidaturilor și comunicarea către BEC a semnelor electorale. Campania electorală începe oficial în data de 12 octombrie.
Până la această oră, 12 partide și-au lansat candidații în cursa pentru Cotroceni, iar intenția de a intra în lupta pentru cea mai important poziție în stat a venit și din partea uunor independenți, printre care Alexandru Cumpănașu, unchiul Alexandrei Măceșanu, fata răpită și ucisă în Caracal.
Actualul șef de stat Klaus Iohannis candidează din partea PNL pentru un al doilea mandat la Cotroceni. Iohannis a fost profesor de fizică înainte de a deveni primar al municipiului Sibiu în anul 2000, funcție în care a fost reales în 2004, 2008 și 2012, de fiecare dată din partea Forumului Democrat al Germanilor din România. În iunie 2014, cu puțin timp înainte de alegeri, a devenit președintele PNL și apoi candidatul pentru Palatul Cotoceni.
Viorica Dăncilă candidează din partea PSD la alegerile prezidențiale. Ocupă funcția de prim-ministru al României din ianuarie 2018. Este membru PSD din 1996, iar în mai 2019 a devenit președinte al partidului, după încarcerarea lui Liviu Dragnea. Anterior funcției de premier, Viorica Dăncilă a fost europarlamentar.
Dan Barna candidează la președinție din partea alianței USR-PLUS. Dacă va câștiga alegerile, îl va propune pe Dacian Cioloș în funcția de premier, conform unei alianțe dintre USR și PLUS. Este deputat din anul 2016, ales pe listele din Sibiu și a devenit președinte al USR din octombrie 2017.
Mircea Diaconu va candida la alegerile pentru Cotroceni ca independent susținut de alianța ALDE-Pro România. El este un actor, om politic și profesor. Diaconu a fost membru în PNL în perioada 2008-2014 și senator din 2008. Totodată, a fost ales europarlamentar independent în anul 2014
Theodor Paleologu candidează la alegerile prezidențiale din partea PMP. Este profesor, diplomat și om politic. A fost deputat în perioada 2008-2012. În perioada 2008-2009 a fost ales ministru al Culturii în guvernul condus de Emil Boc. Totodată, Paleologu a fost ambasador al României în Danemarca și Islanda în perioada 2005-2008.
Și partidele mici au venit cu câte un candidat. UMDR l-a desemnat pe Kelemen Hunor. Partidul Neamul Românesc l-a anunțat drept candidat pe Ninel Peia. Partidul Puterii Umaniste vine cu Ramona Ioana Bruynseels. Viorel Cataramă va candida din partea Partidului Dreapta Liberală. Platforma Demos l-a desemnat Candidat pe Claudiu Crăciun. Fostul primar al Clujului Gheorghe Funar va candida din partea Partdului România Noastră, iar Partidul Noua Românie l-a lansat pe Sebastian Popescu la președinție.
În cursa pentru Cotroceni s-au anunțat și mai mulți candidați independenți. Ei trebuie să strângă 200.000 de voturi pentru a putea candida. Și aici lista e destul de lungă. Printre ei se află Alexandru Cumpănașu, Liviu Pleșoianu, Florentin Pandele, Avram Iancu, Cătălin Berenghi, Bogdan Stanoevici sau Emanuel Onoriu, fiul cântăreței Gabi Luncă.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.