fbpx

Marile metropole ale lumii se scufundă la propriu – Sunt în pericol să ajungă sub ape

0 3.174

Jakarta nu este singurul mare oraș al lumii care se scufundă, deşi e una dintre cele care o fac cu o foarte mare viteză. Alte mari metropole sunt în pericol de a ajunge sub valuri din cauza politicilor iresponsabile de extragere a apei din sol, relatează CNN.

Houston este un alt mare oraş în pericol de a ajunge sub ape. Metropola americană se scufundă de decenii şi, la fel ca în cazul Jakartei, extragerea iresponsabilă de apă din sol este unul dintre motive. Părţi ale oraşului au coborât în jur de 3 metri din 1920, conform informaţiilor din rapoartele geologice.
Legislatorii locali din Texas au încercat să găsească soluţii la problemă şi au creat un district special în oraş pentru a reglementa felul în care se folosesc fântânile în 1975. Problemă persistă, însă, din cauza fântânilor private şi a furnizorilor de apă care continuă să extragă apa fără responsabilitate.
Şi cel mai populat oraş din Africa, Lagos, de pe coasta Nigeriei se confruntă cu probleme similare. Oraşul, construit şi pe continent dar şi pe nişte nsule adiacente, este predispus la inundaţii, iar coasta sa deja a început să fie erodată puternic. Nivelul mării a crescut, de asemenea, în ultima vreme, din cauza încălzirii globale.
Lagos ar putea ajunge sub ape până la finalul acestui secol, conform predicţiilor cercetătorilor.
New Orleans este un alt oraş american care riscă să se scufunde. În 1930, doar o treime din oraş se afla sub nivelul mării. După devastarea produsă de Uraganul Katrina în 2005, jumătate din oraş a ajuns la acest nivel. New Orleans este vulnerabil şi pentru că a fost fondat pe sol nu foarte dens şi foarte aproape de coastă.
Nici capitala Statelor Unite nu o duce prea bine. Washington DC va coborî cu peste 15 centimetri în următorul secol, însă spre deosebire de Jakarta şi alte oraşe, cauzele sunt ceva mai complexe. Oraşul a fost construit în apropierea unui strat gros de gheaţă rămas de la ultima glaciaţiune. Când acest strat a început să se topească în urmă cu mii de ani, solul din zonă a început să coboare. Problema este agravată şi de creşterea nivelului mării cauzată de încălzirea globală.
Surprinzător, şi Beijing, un oraş fără ieşire la mare, este în pericol. Capitala chineză coboară cu 10 centrimetri pe an în unele zone, iar situaţia se datorează unor motive similare celor din Jakarta şi Houston.
Beijingul depinde mult de extragerea apei din subteran pentru că nu are altă sursă de apă în apropiere. Extragerea constantă şi consistentă a apei a uscat solul, fapt ce a făcut ca acestă să devină mai compact.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.