si in gunoi sunt super eroi 2

Reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu, cei ai autorităților locale din județ, dar și reprezentanți ai operatorului Soma Sibiu au demarat o amplă serie de întâlniri cu sibienii, pe tema sistemului de colectare selectivă. Din această vară, sibienii plătesc pentru cât gunoi aruncă.

Râu Sadului, Marpod, Boița, Poplaca sunt printre primele localități în care caravana ”Și în gunoi sunt super-eroi!” a reunit în același loc cetățeni, copii acestora, dar și reprezentanții autorităților și ai operatorilor din domeniul sistemului de colectare selectivă.
Toate localitățile incluse în zona 1 a județului sunt vizate de această caravană, care are rolul atât de a informa cetățenii în ceea ce privește modificările aduse de implementarea principiului ”Plătește pentru cât arunci”, cât și de a colecta păreri, idei și sesizări legate de sistemul de colectare selectivă din Sibiu.
Totodată, sunt oferite și sfaturi pentru ca sibienii să poată sorta mai ușor fracțiile reciclabile (hârtie, plastic, metal, sticlă) și cele biodegradabile. Totodată, sesizările care pot fi analizate pe loc de către reprezentanții Soma sunt tratate ca atare.

Generația viitoare

O componentă importantă a acestei caravane este cea adresată celor mici: pentru ei sunt organizate diferite jocuri și activități distractive, toate legate de colectarea selectivă, astfel încât copiii să se devină familiari cu un sistem la care părinții și bunicii lor se adaptează acum. Cei mici sunt, de altfel, cei mai entuziaști participanți la caravană: ei primesc diferite premii pentru participarea la concursuri, dar și culori și foi de colorat cu personajele colectării selective. Totodată, primesc și materiale informative pentru a le duce acasă celor mari.

Și în gunoi sunt supereroi!

Toate modificările aduse sistemului de colectare selectivă ca urmare a implementării principiului ”Plătește pentru cât arunci” au fost transpuse într-un limbaj accesibil inclusiv celor mici prin crearea a cinci personaje care ilustrează cele cinci fracții în care sibienii trebuie să își separe deșeurile. Cele cinci personaje își dau întâlnire cu sibienii în cadrul caravanei ”Și în gunoi sunt supereroi!”.
PETrică – Fantastic! Galbenul e plastic
Miticlă – Știe orice bunică: verdele e sticlă
Mărie Hârtie – Mare șmecherie: Albastru e hârtie
BIOREL – Admirabil: Maro e biodegradabil
Tanti Rezi – Îți ia bani din buzunar. Negrul e rezidual

Urmează Sibiul

După ce, în Șelimbăr, caravana a avut loc pe parcursul a trei zile în trei locuri diferite, la fel ca și în Cisnădie, reprezentanții autorităților au demarat o serie amplă de astfel de întâlniri și în municipiul Sibiu. Caravanele sunt organizate între orele 16:00 – 20:00, pentru ca sibienii să poată ajunge mai ușor la acestea.

Calea Cisnădiei 9.09.2019
Țiglari 10.09.2019
Turnișor 11.09.2019
Gușterița 12.09.2019
Terezian 13.09.2019

Plătești pentru cât arunci

“Plătește pentru cât arunci“ este o inițiativă adoptată la nivel național cu scopul de a determina populația să colecteze selectiv deșeurile, astfel încât România să se încadreze în obligațiile pe care și le-a asumat în fața Uniunii Europene. În localitățile din zona 1 a județului Sibiu, în urma implementării principiului “plătește pentru cât arunci“, taxa de salubritate pe care o plătește fiecare gospodărie se transformă în abonament (sau, în termeni mai tehnici, în Pachet de Servicii de Salubritate de Bază). Valoarea acestui abonament diferă de la localitate la localitate (fiind stabilită de consiliile locale în funcție de cât de bine selectează locuitorii localității respective deșeurile), dar și în funcție de numărul de persoane care locuiesc în respectiva gospodărie.

Comentariul meu

Lasă un răspuns