Ora de Sibiu
Știri in direct

FOTO – Spitalul de Pneumoftiziologie are un compartiment de recuperare ultra modern

229

Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu oferă noi servicii pentru persoanele care suferă de afecțiuni pulmonare cronice, precum și pentru cele cu deformații scheletice ale cutiei toracice (în special copii și tineri). Acestea pot să beneficieze de recuperare medicală respiratorie în cadrul noului compartiment înființat în cadrul spitalului. Pacienții au la dispoziție 12 paturi pentru adulți și 2 pentru copii, serviciile medicale realizate aici fiind decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

„Am decis să extindem gama serviciilor oferite pacienților spitalului nostru și să înființăm un Compartiment de Recuperare medicală respiratorie, întrucât beneficiile oferite bolnavilor prin intermediul acestuia sunt multiple. Îmbunătățirea calității vieții pacienților constă îndeosebi în creșterea gradului de independență, prin reducerea numărului și duratei spitalizărilor cauzate de unele afecțiuni pulmonare, prin ameliorarea simptomelor, prin creșterea abilității de a realiza activități cotidiene, prin îmbunătățirea stării de bine la nivel emoțional, precum și prin posibilitatea de a se reîntoarce la muncă”, spune Cristian Roman, Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.
Reabilitarea pulmonară reprezintă o intervenție multidisciplinară, care se adresează atât pacienților cu boli respiratorii cronice, cât și familiilor acestora, pentru menținerea unui nivel maxim individual de independență și funcționalitate în cadrul familiei și al comunității. Echipa multidisciplinară include, alături de medicii pneumologi, asistente medicale generaliste și cu specializare în nutriție și dietetică, medic reabilitare respiratorie și kinetoterapeut cu experiență în kinetoterapia respiratorie.

„Dintre afecțiunile care pot beneficia de reabilitare respiratorie menționăm: bolile respiratorii obstructive – bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC), astmul bronșic, bronșiectaziile, fibroza chistică, precum și bolile pulmonare restrictive – bolile pulmonare interstițiale (fibroza pulmonară, boli pulmonare profesionale, sarcoidoză, sclerodermie, pleurezii), deformări ale peretelui toracic (cifoscolioză, spondilită anchilozantă) și boli neuromusculare cu disfuncție respiratorie”, declară dr. Ioan Drăghilă, Director Medical Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Primul pas pentru introducerea unui pacient în programul de recuperare respiratorie îl reprezintă evaluarea pacientului de către medic, analizându-se istoricul medical și problemele psihosociale. Din istoric se vor afla date referitoare la afecțiunea pacientului și severitatea acesteia. De asemenea, se analizează alte boli asociate, care pot exclude sau amâna participarea la programul de reabilitare. La evaluare se au în vedere: radiografia toracică, electrocardiograma, probele funcționale respiratorii, analizele de laborator, pulsoximetria, gazele din sânge în repaus și la efort.

Un program de reabilitare respiratorie va include: educație medicală, regim igienico-dietetic, tratament medicamentos, oxigenoterapie, consiliere pentru renunțare la fumat, precum și kinetoterapie respiratorie. Compartimentul de recuperare medicală respiratorie cuprinde saloane de internare pentru pacienți și o sală de kinetoterapie dotată cu aparatura necesară testării și antrenării la efort a pacienților, precum bicicletă orizontală, bicicletă eliptică, bicicletă medicinală, bandă de alergat, spalier, etc.

„La inițierea kinetoterapiei respiratorii este absolut necesară evaluarea amănunțită a stării fizice și funcționale respiratorii, precum și identificarea resurselor pacientului în vederea adoptării unui program individualizat, adaptat acestora, acest fapt contribuind la siguranța intervențiilor, evaluării situațiilor în care este necesară suplimentarea de oxigen, și, de asemenea, evitării posibilelor complicații ale comorbidităților cardiovasculare”, spune dr. Cosmina Diaconu, medic primar reabilitare medicală.

Pacienții vor putea continua exercițiile la domiciliu, conform unor indicații primite la încheierea ciclului în cadrul compartimentului de recuperare respiratorie.

Primește titlurile instant

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...