Ora de Sibiu
Știri in direct

Expoziție de cărți poștale la Biblioteca Astra din Sibiu

81

La Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu va avea loc vernisajul expoziției „Itinerarii europene în corespondența lui Horia Petra-Petrescu – o călătorie în imagini prin mari orașe și stațiuni europene”, miercuri, 18 septembrie 2019, la ora 17:00.

A doua expoziție din acest amplu proiect dedicat personalității lui Horia Petra-Petrescu propune privitorilor o nouă selecție din colecția sa de ilustrate. Corespondența datează din perioada anilor 1896 – 1937 și cuprinde imagini inedite din țările vizitate de cunoscuții sau prietenii săi: România, Ungaria, Cehia, Austria, Germania, Italia, Elveția ș.a.
Inițiat și organizat de Karda Bianca, bibliotecar, proiectul de cercetare are drept scop aducerea la lumină a unor materiale și informații pentru a evidenția istoria și memoria din spațiile geografice europene. Publicist, critic de teatru, secretar literar al Asociațiunii ASTRA, animator cultural și, nu în ultimul rând, călător, Horia Petra-Petrescu s-a preocupat constant de susținerea și promovarea activităților culturale și literare ale românilor transilvăneni reușind, astfel, să stabilească multiple relații de colaborare și prietenie cu diverși reprezentanți ai lumii literare și artistice.
Această nouă expoziție cuprinzând cărți poștale ilustrate din colecția Horia Petra-Petrescu invită pasionații de istorie și geografie să redescopere modalitatea prin care amatorii de călătorii din alte vremuri aveau acces la informații despre locurile care îi interesau. Expoziția ne poartă pe meridianele Europei și ne familiarizează cu obiectivele turistice importante ale epocii – sfârșitul secolului al XIX-lea și începutului secolului al XX-lea –, dar și cu editurile și tipografiile care realizau și popularizau aceste obiective prin fotografii sau reproduceri după picturi, însoțite de descrieri.
„Prin intermediul acestor ilustrate, putem observa modul în care vilegiaturiștii anilor 1900 se informau reciproc cu privire la anumite destinații turistice atractive ale momentului, aproximativ la fel cum procedăm și noi astăzi când dorim să aflăm informații despre o destinație turistică. Călători și turiști au existat mereu în epoca modernă, excursii se făceau în funcție de opțiunile și buzunarele fiecăruia. Desigur, pe atunci, acestea erau accesibile în special unei pături sociale privilegiate. Însă vestea mergea mai departe prin intermediul cărților poștale care tranzitau țări cu o viteză care ne-ar uimi astăzi. Vă vine să credeți că, la 1900, corespondența ajungea a doua zi din Budapesta în Brașov sau invers?”, spune Karda Bianca, bibliotecar astrist.

Expoziția „Itinerarii europene în corespondența lui Horia Petra-Petrescu – o călătorie în imagini prin mari orașe și stațiuni europene” poate fi vizionată de publicul larg, la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu (Str. George Barițiu, nr.7, Corp B, Foaier), în perioada 18 septembrie – 2 octombrie 2019, de luni până vineri, între orele 8:00 – 20:00.

Primește titlurile instant

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...