Ora de Sibiu
Știri in direct

VIDEO: Cum arată un liceu din Sibiu modernizat cu fonduri private – LUX

5.546

Liceul Betania e visul oricărui elev. Clase moderne, bănci noi, culori atrăgătoare, holuri și săli de clasă primitoare. Și e chiar realitatea, deoarece clădirea a fost renovată în această vară exclusiv din fonduri private.

Valoarea investiției se ridică la 70.000 de euro, iar lucrările au fost realizate în trei luni, pe perioada vacanței de vară.

Liceul Teologic Betania, structură a Liceului Teoretic ”Constantin Noica” a fost transformat total pe timpul vacanței, de la fațadă și sălile de clasă, până la holuri și cancelarie. Profesorul Radu Cîmpean, coordonator al structurii, spune că s-a muncit de dimineață până seară, altfel nu se reușea terminarea lucrărilor până la începerea anului școlar. Au dat o mână de ajutor inclusiv elevi ai liceului, iar reacția din prima zi de școală a tuturor a fost una de uimire.

Profesorul Radu Cîmpean spune că lucrările au început în prima săptămână de vacanță și s-a terminat sâmbătă noaptea, înainte să înceapă școala. Inițiativa aparține Asociației Bearing Fruit care a coordonat și implementat întregul proiect de reabilitare a liceului.

Asociația este formată din tineri antreprenori, creată cu scopul de a ajuta comunitatea, iar printre ei se regăsesc și foști elevi ai liceului. De la ei a pornit ideea demarării unui proiect de reamenajare a școlii. ”Primul proiect la care s-au gândit a fost acela de a investi în educație. Acesta a fost un prim pas, pasul mare – amenajarea spațiilor, însă urmează să ajute și pe partea de dezvoltare academică, prin organizarea de traininguri de specialitate sau de tabere motivaționale”, precizează Radu Cîmpean, profesor de teologie.

Clădirea în care funcționează Liceul Betania, lipit de o grădiniță, a fost construită în anii ’70, iar pereții erau deteriorați și tencuiala căzută. După debarasarea lucrurilor vechi, a fost nevoie de o refacere totală a spațiilor, fiind schimbate inclusiv sistemul electric, instalațiile sanitare și cele de căldură. ”Toate au fost înlocuite, totul e nou acum, mobilier, bănci, tot, tot. În fiecare sală de clasă sunt bănci noi, table noi, există wireless în fiecare clasă și vom monta videoproiector în fiecare sală. Două avem deja”, explică profesorul.

Liceul, care numără mai puțin de 100 de elevi – clasele IX-XII, are cinci săli de clasă, dintre care una este laboratorul de informatică. În toate, specialiștii în amenajări interioare, din cadrul asociației de antreprenori, au adus o pată de culoare: ”Am avut un designer și am lucrat efectiv după randări, adică poza finală, cum trebuie să arate. Fiecare firmă a venit cu ce a fost nevoie, cu implicare fizică, implicare materială...”

Profesorul spune că, din estimările făcute, valoarea investiției se ridică undeva la 60.000 – 70.000 de euro, o sumă nu foarte mare având în vedere dimensiunile lucrărilor. ”În foarte multe cazuri, s-a lucrat benevol. Spre exemplu, am primit piatra de urcat pe scări de la un cunoscut, s-au implicat și comunitățile creștine în proiect. Au fost donații și s-a gestionat foarte înțelept. Am lucrat și eu, și ei, antreprenorii, cu ditamai firmele, au pus osul la treabă… Și s-a tras de dimineață până seara, altfel am fi lungit-o și n-am fi intrat în condiții bune acum”, explică Radu Cîmpean.

”Elevii au fost foarte uimiți și plăcut impresionați”, descrie profesorul reacția liceenilor în prima zi de școală. Unii dintre ei, dar și câțiva profesori, au venit în timpul vacanței de vară și au dat o mână de ajutor: ”Au fost elevi care au lucrat cu noi, cot la cot, este adevărat, nu constant. Au venit câte o săptămână, alții 2-3 zile și au participat la curățenie pentru că într-un șantier este nevoie permanent de curățenie.”

Clădirea în care are sediul Liceul Betania aparține statului și este arondată Liceului Constantin Noica.

”Noi ne dorim să oferim societății o generație de oameni de caracter, o generație de oameni competenți care să se poată implica activ și real în nevoile societății. Și pentru aceste două deziderate am investit mai întâi în partea aceasta a infrastructurii și continuăm să investim în partea resurselor umane. În cele din urmă, aceste două lucruri îmi doresc pentru liceul nostru: să oferim o generație de elevi, de viitori studenți de caracter, cu valori  creștine, nu ne ascundem de asta, suntem un liceu teologic creștin, dar cu valori morale înainte de toate și cu competențe”, conchide profesorul Radu Cîmpean.

Fondurile au fost asigurate de o asociație din care fac parte tineri antreprenori, foști elevi ai liceului, dar și de la firme private.

 

Sursa: Sparknews.ro

Primește titlurile instant

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...