DATfest – Un regal de teatru tânăr la Sibiu, Șelimbăr și Mediaș

0 2.032

Deja de cinci ani începutul de an universitar coincide cu festivalul studenților de la Departamentul de Artă Teatrală, Facultatea de Litere și Arte – DATFest! Și, din moment ce toamna este anotimpul recoltelor, tinerii studenți actori, manageri și teatrologi sibieni își întâmpină publicul cu roadele lor de peste ani, propunându-vă un maraton spectacular ce numără nu mai puțin de 10 evenimente diferite care acoperă atât zona reprezentațiilor teatrale, a atelierelor de management cultural, un flashmob inaugural cât și ceremonia de decernare a premiilor.

Astfel, DATFest reprezintă deopotrivă un prilej de descoperire al celor mai recente producții universitare și o formă de recompensare al celor mai talentați tineri actori și al celor mai incitante spectacole ale anului. Tocmai de aceea orice ediție DATFest se încheie mereu, ca o formă de omagiu, cu reprezentația premiată în ediția anterioară, punctând în acest fel traseul inițiatic parcurs de acest festival, care și-a creat deja o tradiție, de-a lungul timpului.

Spre deosebire de edițiile anterioare, DATFest 2019 este itinerant mizând pe popularizarea creațiilor studențești la nivelul întregului județ. Astfel tinerii actori vor urca nu numai pe scenele deja consacrate din orașul Sibiu ci și pe cele din Șelimbăr sau Mediaș ori pe cele mai puțin convenționale, cum este Promenada Mall.

Până în 6 octombrie, pasionații de teatru clasic sau experimental, dramatic și comic, românesc și universal, clasic și modern,  parte în fiecare zi de experiențe intense care vă vor dovedi că teatrul încă este energie pură care ne strânge laolaltă și catalizează o conștiință socială lucidă și creatoare.

Repertoriul din acest an îi adună laolaltă pe regizorii și profesorii-actori Marian Râlea, Eugen Gyemant, Marius Gâlea, Bogdan Sărătean, Ofelia Popii, Diana Fufezan, Adrian Neacșu, Codruța Vasiu, Cristina Blaga, Alexandru Malaicu și Vlad Robaș  care materializează pe scenă lumile imaginate de dramaturgi autohtoni și universali, tineri și canonici precum Elise Wilk, Joel Pommerat, Marin Sorescu ori Cehov.

Ce oferă Datfest pe 2 octombrie la Șelimbăr și Sibiulav

După ce v-ați încălzit trupurile și spiritele cu dinamicul flashmob din seara de 29 septembrie, pe 2 octombrie la Căminul Cultural Șelimbăr, de la ora 19,   puteți asista la spectacolul-experiment creat de Bogdan Sărătean, Codruța Vasiu și Vlad Robaș, LĂV, care aduce un omagiu vitalității și frumuseții artei autohtone îmbinând inflexiunile folclorice cu exerciții de improvizație în care dansul și muzica se omogenizează într-o experiență teatrală complexă despre iubire, moarte, frumusețe și destin.sa intamplat intr o joi

Ziua de 2 octombrie se încheie la studioul de teatru CAVAS cu spectacolul bazat pe piesa Elisei Wilk, un nume deja impus în sfera teatrului pentru public tânăr în care tandrețea și violența ating un paroxism copleșitor, S-a-ntâmplat într-o zi de joi, în regia lui Eugen Geymant, de la ora 20.

Datfest la Mediaș

love stories
Love stories

În 3 octombrie, spectacolul Love stories se mută la Sala Traube din Mediaș, de la ora 19, lăsând scena Căminului Cultural Șelimbăr să găzduiască spectacolul lui Marian Râlea, La lilieci, inspirat de celebra scriere a lui Marin Sorescu.

la lilieci
La lilieci

Dacă preferați un teatru mai nonconformist, vă așteptăm de la ora 20 la studioul CAVAS pentru a viziona Destine, creația studenților actualului II Actorie, sub îndrumarea profesorilor Ofelia Popii, Cristina Blaga și Alexandru Malaicu, spectacol cu texte sociale, un colaj experimental de monologuri și interacțiuni dialogale ce explorează tranzițiile generaționiste în căutarea adevărului subiectiv al fiecăruia dintre personaje.

aniversarea
Aniversarea

Aceeași echipă de studenți și profesori ne propune în data de 4 octombrie, de la ora 20 în CAVAS, spectacolul Aniversarea, după Cehov, care continuă explorarea conflictelor interumane într-o zonă sensibilă în care tragediile cotidiene se împletesc cu absurdul existențial.

În ultima zi a DATFest, vă așteptăm de la ora 19 la Căminul Cultural Șelimbăr pentru a (re)viziona spectacolul câștigător al ediției anterioare, Pisica verde de Elise Wilk în regia lui Eugen Gyemant, urmat de Gala de decernare a premiilor DATFest 2019.

pisica verde
Pisica verde

Rămâneți aproape de noi pentru detalii de ultimă oră privind desfășurarea festivalului și surprizele pregătite! Intrarea la evenimentele DATFest este liberă pe bază de rezervare la numărul 0722 305 090. Mai multe detalii despre programul festivalului găsiți pe pagina de Facebook Artă Teatrală Sibiu. Acțiune cofinanțată de Consiliul Local Șelimbăr prin Primăria Comunei Șelimbăr, Consiliul Județean Sibiu și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu prin programul „Made by ULBS” din Fonduri Hasso Plattner.

 

 

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.