Dan Glasu foto credit TNRS Adi Bulboacă

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu îi spune la mulți ani astăzi actorului Dan Glasu, cunoscut și îndrăgit de public pentru rolurile din spectacolele „Lulu”, regia Silviu Purcărete, „Electra”, regia Mihai Măniuțiu, „Platonov”, regia Alexandru Dabija, „Breaking the waves sau Viața binecuvântată a lui Bess”, regia Radu Nica, etc. În calitate de regizor, Dan Glasu a realizat spectacolele „Take, Ianke și Cadâr” și „Emigranții”, iar cel mai nou spectacol regizat de acesta, „Burzuluiții”, va fi prezentat în Tramvaiul Sibiu – Rășinari pe 9, 23 și 30 noiembrie 2019.

Dan Glasu (n. 7 octombrie 1953) și-a obținut în 2008 doctoratul în Teatru la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, după ce a absolvit studiile de regie de teatru ale Facultății de Teatru, din cadrul Universității de Artă Teatrală Târgu Mureș. Deși această experiență academică s-a soldat cu publicarea a două cărți „I.L. Caragiale – Exegeze scenice din ultimele decenii ale secolului XX” și „Dramaturgia lui Lucian Blaga. Note de lectură” – ambele publicate la Editura Universității Lucian Blaga din Sibiu, Dan Glasu s-a dedicat total teatrului, atât în calitate de regizor (semnând spectacolele „Take, Ianke și Cadâr”, „Capricii” și „Emigranții”), cât și în calitate de actor.

Bărbate treci la fapte regia Șerban Puiu foto credit TNRS Dragoș Dumitru 2

Astfel, Dan Glasu a făcut parte din distribuția mai multor spectacole importante ale naționalului sibian regizate de nume marcante ale momentului: „Faust” și „Lulu”, regia: Silviu Purcărete, „Electra”, regia: Mihai Măniuțiu, „De ce Hecuba?!”, regia: Anca Bradu, „Breaking the waves”, regia: Radu Nica, „Fantoma e aici”, regia: Kushida Kazuyoshi etc. De asemenea, activitatea de actor a lui Dan Glasu a fost recompensată cu Diploma revistei Familia din Oradea la Festivalul de Teatru Scurt din 1984 (pentru rolul Nemeș din „O sărbătoare princiară” de Teodor Mazilu, în regia lui Cristian Ioan, la Teatrul Național Târgu Mureș, 1983), precum și cu o nominalizare la Gala Premiilor UNITER la categoria „Cel mai bun actor în rol secundar”, ediția 2008, pentru rolul Șamraev din „Pescărușul” de A. P. Cehov, în regia lui Andrei Șerban, la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, 2007. Informații pe larg despre activitatea artistică a actorului Dan Glasu sunt publicate pe site-ul oficial al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu.

Comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.