cadavru gusterita

Cercetările arheologice asupra scheletelor găsite la fosta fabrică Balanța nu s-au încheiat. Este foarte posibil să se descopere mai multe oseminte de acest fel pe măsură ce înaintează săpăturile. 

Cert este însă faptul că în acel loc a fost un cimitir. ”În acest moment putem spune că oasele nu sunt mai vechi de 100- 150 de ani. Au fost descoperite luni, iar marți au început săpăturile. S-au găsit pentru că autorizația eliberată de direcția pentru cultură prevedea aceste sondări, știindu-se faptul că în zonă au mai fost găsite schelete. Așa că după ce s-au făcute aceste verificări într-o anumită zonă au fost găsite scheletele”, spune Claudia Urduzia, arheologul responsabil de șantierul de la Balanța.

VEZI AICI IMAGINI DIN TIMPUL DESCOPERIRILOR ARHEOLOGICE

În acest moment au fost găsite 20 de schelete, dar săpăturile nu s-au încheiat, așa că este posibil să se descopere mai multe. ”Cel puțin săptămâna aceasta șantierul rămâne deschis, nu se știe încă săptămâna viitoare, asta decidem în funcție de ce mai găsim. Este cert însă că aici a fost un cimitir cam din secolul 19 spre final. Scheletele sunt destul de aproape nu din alt motiv, ci pentru că dacă cimitirul a funcționat timp de câteva zeci de ani, inscripțiile și semnele unui mormânt s-au distrus, iar atunci când s-a făcut o nouă înmormântare s-a făcut foarte aproape de sicriul vechi. Nu există indicii că ar fi fost o groapă comună”, explică Claudia Urduzia.

Alte schelete în zonă

Scheletele descoperite luni nu sunt singurele din zonă. În luna martie altele 55 au fost găsite pe o parcelă alăturată, unde se construiește un supermarket. ”Este clar că în zonă a fost un cimitir, destul de extins, mai ales că și în curțile vecinilor din zonă au mai fost găsite oseminte, dar acolo nu a fost vorba despre șantier arheologic așa că nu avem date. Noi vom face cercetările specifice asupra scheletelor după care le vom aduna și vor fi reînhumate în altă parte. Vom chema și un preot care va ține o slujbă de reînhumare”, spune arheologul Claudia Urduzia.

 

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns