Sezonul de gripă a debutat mai repede în România, în acest an. Deși Ministerul Sănătății a cumpărat cu 200.000 de doze de vaccin mai multe ca anul trecut, medicii de familie spun că sunt insuficiente. Autoritățile vorbesc despre o posibilă pandemie la nivel mondial, scrie digi24.ro. 

Până în acest moment, în România sunt înregistrate 17 cazuri de gripă depistată de medici după simptome, faţă de 5, câte existau în aceeaşi perioadă a anului trecut. Alte 5 cazuri sunt confirmate în laborator.

Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Matei Balș: „Gripa poate să omoare, vaccinurile au salvat enorm de multe vieţi.”

Pentru acest sezon gripal, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decis să fie fabricat un vaccin tetravalent, care să combată 4 tulpini. Cealaltă soluție împotriva acestor virusuri este la îndemâna oricui.

Adrian Marinescu, medic primar: „Cei mai multi germeni care dau bolile infecţioase vor fi distruşi de apă şi săpun.”

Care este diferența dintre răceală și gripă
Medicii ne învaţă şi cum să facem diferenţa dintre gripă și o simplă răceală.

Adrian Marinescu, medic primar: „Stare general proastă, dureri musculare care sunt în tot corpul, avem senzaţia că suntem bătuţi, dureri de cap, dureri ale globilor oculari. Starea generala proastă nu se întâmplă în răceală.”

Chiar dacă vaccinul este esențial în lupta contra gripei, autoritățile nu achiziţionează suficiente.

Gindrovel Dumitra, medic de familie: „Ținta stabilită de autorităţile europene se referă la a vaccina 75% din grupele la risc, or pentru pentru asta avem nevoie de mai multe doze de vaccin, de la 3 milioane în sus.”

În România nu au fost niciodată cumpărate atât de multe doze, pentru că rata de vaccinare este extrem de mică: sub 10%. La acest capitol, suntem codaşi în Europa, iar statisticile de anul trecut sunt îngrijorătoare.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, anul trecut au fost confirmate în laborator 2.310 cazuri de gripă și au fost 199 de decese. Dar numărul de infecții respiratorii acute a fost mult mai mare: 43.655.

Pentru acest sezon gripal, Ministerul Sănătății a cumpărat un milion și jumatate de doze de vaccin. Deocamdată sunt decontate doar pentru bolnavii cu afecțiuni cronice, copii, vârstnici, femei gravide și personal medical. Din această categorie au fost deja vaccinați aproximativ 30.000 de oameni.

Temeri privind o pandemie de gripă la nivel mondial
Virusul gripal nu produce îngrijorare doar în România, ci şi la nivel mondial. Specialiştii vorbesc de o posibilă pandemie, adica o epidemie extinsă cel puțin la un întreg continent. Efectele ar fi devastatoare.

Alexandru Rafila, preşedinte Asociației de Microbiologie: „Poate produce la nivel global între 50 şi 80 de milioane de victime, iar PIB la nivel global va scădea cu 5%.”

Pentru a crește numărul persoanelor protejate împotriva gripei, autorităţile din România se gândesc să introducă vaccinarea și în farmacii.

Join the Conversation

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Eu sunt unul din cazurile de gripa, desi Spitalul Victor Babes din Bucuresti m.a inregistrat cu rinita acuta, vera ce e fals ! Am suferit cu infectia 3 saotanani si tiate simptome gripale si medicii mi.au dat antibiotic … Foarte dezamagita ca nu se gaseste vaccinul in nici o farmacie ! ! ! Am intrebat la foarte multe si ori nu il au, ori e pastrat pentru rude ….. De ce il mai faceti cand deja a aparut gripa ???