fbpx
Ora de Sibiu
Știri in direct

Important pentru crescătorii de porci din Sibiu – Cum pot depista dacă animalele au pestă porcină

7.331

Pesta porcină a ajuns și în județul Sibiu, unde au fost declarate două focare- unul la Colun și unul la Șura Mică. Deocamdată autoritățile spun că nu au informații ca alte animale să fi fost infectate, dar toți crescătorii de animale ar fi bine să cunoască semnele bolii.

Pesta Porcină Africană este o boală virală.
În mod obișnuit este mortală pentru porcii domestici și mistreți.
Nu există vaccin sau tratament pentru boală.
Din această cauză provoacă serioase probleme socio-economice în țările afectate.
Virusul rezistă câteva luni în mediul înconjurător și în cadavre.
Prepararea sau afumarea cărnii de porc NU distruge virusul.
Oamenii nu se îmbolnăvesc, dar ajută la răspândirea virusului prin hainele sau echipamentele contaminate.
Semnele clinice ale bolii sunt variabile și nu sunt ușor de recunoscut.
Animalele afectate pot avea unul sau mai multe semne clinice, după cum urmează:
• Febră mare, apatie și imposibilitatea de a sta în picioare;
• Vomă, diaree, uneori cu sânge;
• Pete roșii-albăstrui pe piele, în special în zona urechilor și râtului;
• Tuse și respirație îngreunată;
• Avorturi spontane, nașteri de fetuși morți și nesiguranță în mers a purceilor;
• Majoritatea animalelor infectate mor în 10 zile.

Contaminarea animalelor sănătoase se poate produce în multe feluri:
• Prin contactul direct al porcilor sănătoși cu cei bolnavi;
• Prin hrănirea acestora cu resturi alimentare contaminate;
• Prin contactul cu materialele contaminate;
• Prin contactul cu oamenii care poartă haine și încălțăminte contaminate.

Contactați imediat medicul veterinar dacă suspectați că efectivul de animalele este contaminat!
Nu deplasați animalele din fermă sau gospodărie!
Întotdeauna schimbați-vă îmbrăcămintea și încălțămintea atunci când părăsiți ferma sau gospodăria!
Înainte de a achiziționa furaje, așternut și porci, asigurați-vă că acestea provin din unități verificate, care au implementate toate măsurile de siguranță pentru a evita pătrunderea virusului!
Asigurați-vă că porcii din gospodăria dumneavoastră nu intră în contact cu mistreții sau cu porcii din alte gospodării!
Niciodată să nu hrăniți porcii cu resturi alimentare!
Evitați creșterea porcilor în padocurile exterioare, în zonele în care evoluează Pesta Porcină Africană!
Achiziția și transportul cărnii și preparatelor din carne de porc din zonele infectate pot răspândi virusul.
Vânătorii și câinii acestora nu trebuie să vină în contact cu porcii domestici după vânătoare.
Fermierii sau vânătorii să nu arunce pe câmp sau în pădure resturi rezultate în urma eviscerării carcaselor de porci domestici sau mistreți.
Nu aruncați resturi alimentare sau gunoi în zonele care pot fi frecventate de mistreți!
Contactați medicul veterinar dacă găsiți cadavre de mistreți, chiar dacă în zonă NU evoluează PESTA PORCINĂ AFRICANĂ!

Primește titlurile instant

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...