Marea Britanie și Uniunea Europeană au ajuns la un acord privind Brexit

0 472

Marea Britanie și Comisia Europeană au ajuns la o înțelegere privind un acord pe tema Brexit,  au anunțat Boris Johnson, premierul Marii Britanii, și Jean-Claude Juncker, președintele CE.

„Avem un acord nou, prin care preluăm controlul – acum Parlamentul ar trebui să finalizeze sâmbătă Brexit-ul, astfel încât să putem trece la alte priorități, cum ar fi nivelul de trai, NHS, criminalitatea și mediul nostru”, afirmă premierul britanic într-un mesaj pe Twitter.

„Unde există voință, există un acord – avem unul! Este un acord echitabil și echilibrat pentru UE și Marea Britanie și atestă angajamentul nostru pentru găsirea de soluții. Recomand ca #EUCO (Consiliul European) să susțină această înțelegere”, a transmis, la rândul său, Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene.

Liderii Uniunii Europene se reunesc joi şi vineri pentru a discuta despre Brexit. Marea Britanie ar urma să se retragă din UE pe 31 octombrie. Camera Comunelor a adoptat o lege care prevede amânarea ieşirii Marii Britanii din UE dacă nu se ajunge la un acord Brexit.

Potrivit lui Juncker, discuțiile privind noul acord s-au „concentrat asupra protocolului privind Irlanda/Irlanda de Nord și a căutat să identifice o soluție mutual satisfăcătoare pentru a gestiona circumstanțele specifice insulei Irlanda”.

Următoarea provocare pentru Johnson va fi să obțină aprobarea Parlamentului de la Londra, în mod particular a Partidului Democratic Unionist din Irlanda de Nord, care deja a anunțat că nu va susține noua înțelegere.

În cazul în care Johnson nu va obține sprijinul parlamentarilor până sâmbătă, premierul britanic va trebui să solicite Uniunii Europene o amânare a procesului Brexit până la data de 31 ianuarie 2020.

Mai mult, Jeremy Corbyn, liderul opoziției britanice, a semnalat că se opune noii înțelegeri, despre care a afirmat că pare că este „mai rea” decât cea negociată de predecesoarea lui Johnson, Theresa May.

Sursa: Mediafax

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.