fbpx
Ora de Sibiu
Știri in direct

Cardiodefibrilatoare implantate la Sibiu – Salvează viața bolnavilor de inimă

1.383

Un nou pas înainte în încercarea de a trata pacienți cu patologie cardio-vasculară complexă a fost realizat în cadrul Spitalului Clinic Județean De Urgență Sibiu. Dr. Cornel Ioan Bitea, medic specialist cardiolog, coordonator al laboratorului de cardiologie intervențională și implant de cardiostimulatoare, cu sprijinul Domnului Prof Dr. Dan Dobreanu, șeful Clinicii de Cardiologie din carul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureș, a realizat împreună cu echipa sa formată din Dr. Catrina Bianca, Dr. Nistor Adrian., As. Soanea Mădălina și As. Tatu Mihaela, primele implanturi de cardiodefibrilatoare din cadrul SCJU Sibiu.

Pacienții care au beneficiat gratuit de aceste proceduri salvatoare de viață sunt: un bărbat de 40 ani, diagnosticat cu o afecțiune foarte rară (cardiomiopatie dilatativă, sindrom de non-compactare) care a primit acest dispozitiv în vederea prevenției primare a morții subite, și un pacient vârstnic cu patologie complexă, supraviețuitor al unui infarct miocardic care a primit acest dispozitiv pentru prevenția secundară a morții subite. Intervenția chirurgicală a avut loc în data de 17 octombrie. Postoperatoriu, pacienții au avut o evoluție favorabilă, urmând a fi externați în cursul zilei de azi.

Aceste dispozitive, implantate la pacienți selecționați, pot fi salvatoare de viață prin tratarea specifică a unor tulburări de ritm cardiac cu potențial fatal, prin aplicarea unor terapii electrice direct în interiorul cavitații cardiace, inclusiv aplicarea de șocuri electrice. Dispozitivul este implantat sub tegument în zona latero – superioară a toracelui și conectat cu un electrod la o cavitate cardiacă prin accesul unei vene centrale. Intervenția este realizată de medicul cardiolog atestat în această supraspecializare, în condiții chirurgicale, iar apoi dispozitivul este setat în concordanță cu specificul pacientului și al patologiei preexistente.

“Mă bucur că activitatea desfășurată în cadrul laboratorului, în interesul direct al pacientului, devine din ce in ce mai complexă iar numărul pacienților rezolvați local e în continuă creștere. Dacă nu de mult au fost realizate primele proceduri de cardiologie intervențională (implant de stent coronarian și periferic), actualmente numărul acestor proceduri a crescut semnificativ, de la de câteva sute de pacienți anual, la peste o mie de proceduri doar de la începutul acestui an”, explică Dr. Cornel Ioan Bitea.

Practic, un număr tot mai mare de pacienți prezentați de urgență în serviciul cardiologie, cu diagnosticul de Infarct Miocardic Acut, sunt tratați intervențional în laboratorul de cardiologie al spitalului, fără a mai fi necesar transferul acestora la Târgu Mureș.

„Pacienții cu tulburări de ritm si conducere pot beneficia de implant de cardiostimulatoare (pacemaker) în laboratorul nostru unde, doar in ultimul an au fost realizate aproximativ 100 de astfel de implanturi, culminând cu implantul acestor cardiodefibitatoare, procedură realizată pentru prima dată la SCJU Sibiu. În continuare speram sa reușim o extindere a gamei de patologii cardiovasculare tratate în serviciul nostru, permanentizarea serviciului de cardiologie intervențională, in vederea rezolvării 100% a cazurilor de infarct miocardic acut pe plan local”, concluzionează Dr. Cornel Ioan Bitea.

Primește titlurile instant

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...