Lucian Vințan, unul din academicienii sibieni și profesor la Facultatea de Inginerie a ULBS, a murit în cursul zilei de marți.

Profesorul universitar fusese internat în spital la mijlocul lunii octombrie, după ce a suferit un infarct. De atunci, acesta s-a aflat în stare gravă.

Astăzi însă, Lucian Vințan a decedat.

Lucian Vințan a fost membru titular al Academiei de Științe Tehnice din România și profesor la Facultatea de Inginerie din cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu. De-a lungul carierei a obținut nenumărate premii și diplome ca urmare a recunoașterii realizărilor profesionale.

Iată câteva dintre realizările profesionale ale profesorului universitar din Sibiu:

• Ales MEMBRU TITULAR al „ACADEMIEI DE ȘTIINȚE TEHNICE DIN ROMÂNIA”, v. http://www.astr.ro/prof-univ-dr-ing-lucian-nicolae-vintan/.
• PREMIUL „TUDOR TĂNĂSESCU” al ACADEMIEI ROMÂNE, decernat în decembrie 2005, pentru lucrarea intitulată „Simularea și optimizarea arhitecturilor de calcul în aplicații practice”, v. http://www.acad.ro/premiileAR/liste/2003.pdf.
• Titlul onorific de „Visiting Research Fellow” la Universitatea din Hertfordshire (UH), Marea Britanie, obținut în anul 2002; „I am pleased to confirm the title of Visiting Research Fellow. The title is intended to recognise your ongoing collaboration with our research activities.” – Professor J. M. Senior, PhD, Dean of the Faculty of Engineering and Information Sciences, UH (April 2003) – v. http://webspace.ulbsibiu.ro/lucian.vintan/html/UH.pdf
• Diploma Universității „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) pentru „competență academică deosebită și servicii excepționale aduse” (1999, v. http://webspace.ulbsibiu.ro/lucian.vintan/html/D_1999.jpg) respectiv Diploma și Medalia ULBS (cu efigia „Lucian Blaga”) pentru merite academice (2005, v. http://webspace.ulbsibiu.ro/lucian.vintan/html/D_2005.jpg). Diploma de excelență pentru activitatea stiințifică desfașurată în anul 2012 (http://webspace.ulbsibiu.ro/adrian.florea/html/images/Diploma_excelenta.jpg),Facultatea de inginerie, ULBS. „Diploma de excelență pentru activitatea științifică meritorie desfășurată în anul 2013”, Facultatea de inginerie, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, 19 decembrie 2013. Distincții analoage au mai fost obținute în anii 2015, 2016, 2018 etc.
• Expert activ al Comisiei Europene în domeniul „Computing Systems” (din 2005-prezent). În această calitate am fost implicat în evaluarea și monitorizarea a zeci de proiecte europene de cercetare științifică.
• Membru al juriului internațional, într-o companie de mare prestigiu (ex. Prof. Yale Patt sau Prof. Trevor Mudge – Eckert Mauchly Award), la Branch Prediction Championship 2011 organizat de compania INTEL în cadrul conferintei ISCA-2011 (cea mai prestigioasă conferință, la nivel mondial, în domeniul arhitecturii sistemelor de calcul)
• Diploma de excelență a Editurii Matrix Rom Bucuresti „ca recunoastere a contribuției aduse la dezvoltarea patrimoniului literar științific românesc.”, februarie 2013
• Premiul “Profesor Bologna” (diploma si medalie), Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), ASE Bucuresti, 10 mai 2014, v. http://webspace.ulbsibiu.ro/lucian.vintan/html/PB.jpg
• Diploma de excelență “in semn de pretuire pentru contributia adusa la dezvoltarea domeniului de Calculatoare si tehnologia informatiei”, Universitatea Politehnica din Bucuresti, Facultatea de Automatica si Calculatoare, 12.12.2014, v. http://webspace.ulbsibiu.ro/lucian.vintan/html/pub.jpg
• Implementări în microprocesoare comerciale de mare performanță (milioane de exemplare!) ale ideii de predictor neuronal de branch-uri – Oracle Sparc T4-4 (2011), AMD Bulldozer (2011), AMD Piledriver (2012), AMD Bobcat/Jaguar (2014), Samsung Exynos M1 (2016), AMD Zen (2016/2017) și AMD Ryzen (2017), IBM z14 (2017) etc., concept introdus de subsemnat în premieră mondială în anul 1999 (Conferința IJCNN, Washington DC), cu peste 100 de citări internaționale: v. http://webspace.ulbsibiu.ro/lucian.vintan/html/Impact.docx.
• International Doctoral Committee Member (profesori din Olanda, Franța, Spania și România), Delft University of Technology (Technische Universiteit Delft), The Netherlands (November 2018).
• În anul 2001 a creat, în premieră, școala de știința calculatoarelor la nivel de doctorat în cadrul Universității “L. Blaga” din Sibiu, cu realizări de incontestabilă valoare la nivel național și internațional prin cei care, ulterior, au devenit doctori în acest domeniu.

 

Comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.