bebelus prematur
FOTO arhivă

Sebi, un bebeluș din Sibiu, s-a născut prematur. A venit pe lume la doar 26 de săptămâni și cântărea 700 de grame. A stat un an în spital, iar cu ajutorul medicilor din Sibiu a plecat sănătos acasă.

Șansa lui Sebi la viață au fost medicii sibieni, dar și aparatura medicală cumpărată din donații private. Ori de câte ori un prematur reuşeşte să supravieţuiască şi să plece sănătos acasă de la maternitate, pentru medici este o sărbătoare. Este şi cazul lui Sebi, un bebeluş din Sibiu care a învăţat primele cuvinte în maternitate, notează Adevarul.

Medicul neonatolog Livia Ognean îşi aminteşte de băiatul care a venit pe lume la 26 de săptămâni, o mână de om care cântărea 700 de grame: „Sebi a luptat la început cu lipsa de surfactant şi a avut nevoie de un aparat de respiraţie. Dar boala lui a fost foarte gravă şi dacă nu am fi avut ventilatorul cu frecvenţă înaltă donat de Salvaţi Copiii nu ştim sigur dacă ar fi supravieţuit atunci, la început.“

Sebi a suferit de displazie bronhopulmonară
Specialistul adaugă că plămânii prematurilor nu se mai dezvoltă normal după naştere, se dezvoltă diferit în afara uterului, atunci când se nasc prematur. „Şi Sebi a avut această problemă. Şi din acest motiv, plămânii lui au suferit de displazie bronho-pulmonară, cea mai severă formă pe care am tratat-o la noi, complicată cu hipertensiune pulmonară. Aparatul de respiraţie, ventilatorul, a respirat pentru Sebi multe luni. Abia de la 10 luni am încercat să facem trecerea pe un aparat de intubaţie mai puţin invaziv, abia atunci Sebi a dat semne că s-ar putea descurca să respire singur, cu ajutor mai puţin agresiv.“

Şi atunci, aparatul de respiraţie, cu frecvenţă mare dar pe canule nazale, i-a dat o consistentă mână de ajutor în trecerea spre respiraţia normală. „Trecerea a fost lentă, dificilă, cu suişuri şi coborâşuri. Sunt nenumărate momentele în care am privit cu toţii cu scepticism şansele de supravieţuire ale lui Sebi. Dar, în final, a reuşit şi ne-am privit cu lacrimi în ochi şi cu mândrie eroul în ziua plecării acasă.” Din echipă a făcut parte şi mama lui Sebi, care aproape că  nu îndrăznea să îşi ia copilul acasă, exact în ziua primei aniversări. Dacă i se întâmpla ceva? Dacă doar în maternitate era în siguranţă? Sebi a fost cel care a învăţat-o să aibă curaj şi încredere.

Echipamentele achiziţionate acum 10 ani sunt depăşite
„Ţara asta, guvernele acestei ţări i-au uitat pe copiii născuţi prematur. Echipamentele achiziţionate de statul român în urmă cu minimum 10 ani sunt depăşite din punct de vedere al performanţelor ori s-au stricat deja. Banii din programul de susţinere a terapiilor intensive neonatale (din care se pot achiziţiona oricum doar medicamente şi consumabile) s-au înjumătăţit din înjumătăţire şi îngrijirea acestor copii – copii cu aceleaşi drepturi ca toţi copiii – este aruncată în spinarea spitalelor şi a caselor de asigurări de sănătate. Iar deconturile caselor de asigurări sunt complet nerealiste. Investiţii în echipamente la nivel local? Rarităţi în această ţară şi oricum insuficiente. De aceea, mii de prematuri din toată această ţară trăiesc azi pentru că au fost salvaţi şi de Salvaţi Copiii!”, adaugă conf. dr. Livia Ognean, medic  coordonator  terapie  intensivă  neonatală  la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

Până la sfârşitul anului, numărul maternităţilor dotate în cadrul programului de combatere a mortalităţii infantile, derulat de Salvaţi Copiii, se va ridica la 96, cu un total de peste 630 de echipamente. „Când am început programul de dotare a maternităţilor, ştiam doar câteva dintre lipsurile pe care sistemul le avea. Treptat, am înţeles că e nevoie de un efort pe termen lung, în care medicii ne sunt cei mai buni parteneri. Lucrăm umăr la umăr, astfel încât să fim cât mai eficienţi şi mai rapizi: când e vorba despre salvarea vieţilor copiilor născuţi prematur, orice minut este crucial.

Mecanismul  de direcţionare a 20% din impozitul pe profit al companiilor reprezintă un instrument esenţial pentru continuarea campaniei de dotare a maternităţilor şi mizăm pe responsabilitatea socială a companiilor.”, conchide Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.

Sursa: adevarul.ro

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu