Campanie utilă pentru sibieni – Pot verifica gratuit cât de sănătoși le sunt plămânii

0 2.615

⇓ Ascultă știrea ⇓

Sibienii vor avea posibilitatea și în acest an să își măsoare gratuit gradul de sănătate a plămânilor prin intermediul spirometriei, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Bronhopneumopatiei Cronice Obstructive (BPOC), organizate de Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, cu sprijinul Asociației Pneumologia.

Acțiunea, aflată la cea de-a doua ediție, va avea loc miercuri, 20 noiembrie, în Shopping City Sibiu, zona Decathlon, între orele 10.00 – 14.00. Testările vor fi efectuate de medicii și asistenții medicali ai Spitalului de Pneumoftiziologie. Persoanele care vor fi descoperite cu probleme ale plămânilor vor fi îndrumate către investigații suplimentare.

„Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu continuă și în acest an acțiunile de conștientizare a populației cu privire la sănătatea plămânilor, în condițiile în care aproximativ o treime dintre bolnavii consultați în spitalul nostru prezintă insuficiență respiratorie cauzată de BPOC. Tocmai de aceea, începând cu luna august, am înființat la nivelul spitalului un compartiment de recuperare respiratorie, care are rolul să amelioreze simptomele acestor pacienți și să ajute la creșterea calității vieții. De asemenea, prin aceste evenimente dorim să atragem atenția și asupra pericolului pe care îl reprezintă tutunul, fumatul fiind principala cauză a BPOC”, a declarat Cristian Roman, manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC) este o boală inflamatorie cronică, determinând limitarea progresivă a fluxului de aer în căile respiratorii. În timp, BPOC se agravează și poate duce la insuficiență respiratorie, afectare cardiacă și deces. Cea mai utilă investigație pentru diagnosticarea BPOC, permițând și aprecierea severității afectării pulmonare este spirometria. Spirometria este un test simplu, nedureros, care se face cu ajutorul unui aparat numit spirometru. Persoana supusă examinării trebuie să sufle într-un dispozitiv ce măsoară cantitatea de aer inspirată sau expirată voluntar, rezultatele fiind interpretate pe loc.

BPOC este considerată cea de-a treia cauză de deces la nivel mondial, 300 de milioane de oameni din întreaga lume fiind afectați de această boală, printre care și un milion de români.

De la începutul acestui an, în ambulatoriul de specialitate al spitalului au fost consultați aproape 4.500 de pacienți cu BPOC, peste 3.000 dintre aceștia fiind din mediul urban.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.