vot sectie votare1

Pentru a putea vota la alegerile prezidențiale cetățenii români trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Mediafax a făcut lista celor care au drept de vot. 

Al doilea tur de scrutin are loc duminică, 24 noiembrie, în intervalul orar 07.00 – 21.00, cu posibilitatea de prelungire până cel mai târziu la ora 23.59 pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21.00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.

De asemenea, votul în Diaspora se desfășoară vineri, 22 noiembrie, între orele 12.00 – 21.00, sâmbătă, 23 noiembrie, între orele 7.00 – 21.00 și duminică, 24 noiembrie, între orele 7.00 – 21.00, cu posibilitatea de prelungire până la ora 23.59 pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21.00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.

În România au fost organizate 18.748 de secții de votare, iar în străinătate un număr de 835 de secții.

Lista celor 18.748 de secții de votare din țară poate fi consultată pe site-ul www.roaep.ro la secțiunea Management Electoral/Geografie electorală/Registrul secțiilor de votare. Alegătorii pot afla la ce secție de votare sunt arondați accesând www.registrulelectoral.ro

În total sunt 835 de secții de votare din străinătate. Harta privind localizarea acestora poate fi accesată la adresa http://www.mae.ro/maps/4083

Potrivit legislației în vigoare, au dreptul să voteze cetăţenii români care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv.

Nu au dreptul de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.

Pot vota persoanele reţinute sau deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă și persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale. În această situație, procedura de exercitare a dreptului de vot este stabilită prin decizie a Biroului Electoral Central.

Numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente este de 18.217.411 cetățeni, potrivit AEP. De asemenea, numărul total de cetățeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este de 715.064 de persoane, conform sursei citate.

În turul al doilea al alegerilor prezidențiale sunt candidații Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă. Mandatul președintelui României este de cinci ani. În urma celui de-al doilea tur de scrutin este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu