vot sectie votare3
Foto Arhivă

La votul din 2019 au avut loc mai puține sesizări de posibile infracțiuni și incidente față de anul 2014. Peste 230 de sesizări de acest gen au fost înregistrate în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, de două ori mai puține decât la prezidențialele din 2014, anunță, luni, Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI.

„La nivel național, pe parcursul zilei de 24 noiembrie, în intervalul 7.00-21.00, au fost înregistrate 236 de sesizări cu privire la săvârșirea unor contravenții sau infracțiuni electorale, mai puține cu 54,18% decât în turul doi al scrutinului prezidențial din 2014 când au existat 504 de evenimente sesizate. Aproape jumătate dintre cele 236 de semnalări de incidente electorale nu s-au confirmat în urma verificărilor efectuate până la acest moment de polițiști”, a spus, luni, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

În general, sesizările din ziua votului au fost de corupere a alegătorilor, fraudă la vot, pierderea ștampilei în urna de vot, continuarea propagandei electorale, așa-zis turism electoral, sfătuirea alegătorilor cum să voteze, comercializarea și consumul de băuturi alcoolice în spațiul de protecție al secției de votare, violarea confidențialității votului.

La Sibiu au avut loc două infracțiuni. „Față de 96 de infracțiuni sesizate în 2014, ieri (duminică – n.r.) s-au înregistrat cu aproximativ 55% mai puține, respectiv 43 de fapte de natură penală, astfel în Dolj – 6, Galați – 3, Teleorman – 3, București – 3, Olt – 3, Constanța – 2, Giurgiu – 2, Argeș – 2, Dâmbovița – 2, Gorj – 2, Hunedoara – 2, Iași – 2, Sibiu – 2 și Mehedinți, Neamț, Brăila, Călărași, Cluj, Prahova, Tulcea, Timiș și Vaslui cu câte o sesizare de infracțiune electorală. În prezent se efectuează cercetări cu privire la 36 de persoane. Față de niciuna dintre aceste persoane nu au fost dispuse măsuri preventive”, mai spune Dajbog.

În ziua votului au fost aplicate 46 sancțiuni contravenționale, respectiv 25 de amenzi în valoare de aproape 25.000 lei și 21 de avertismente scrise.

Potrivit sursei citate, au fost raportate și 38 de cazuri medicale la nivelul a 38 secții de votare din 18 județe și din municipiul București.

Sursa: Mediafax

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu