fbpx

Presa internațională cataloghează rezultatele alegerilor ca o „înfrângere istorică pentru stânga”

621

Rezultatul alegerilor prezidențiale din România este comentat în presa internațională. Scorul zdrobitor cu care a fost înfrânt PSD-ul este catalogat ca ”istoric”, iar jurnaliștii străini spun că acest lucru demonstrează că românii își doresc un viitor european., scrie digi24.ro

„Înfrângere istorică a stângii la prezidențialele din România”, este titlul din Le Monde. Cotidianul francez interpretează rezultatul ca fiind eșecul strategiei stângii, care a încercat să seducă electoratul cu creșteri de salarii, pensii și ajutoare sociale dar care a întors spatele orientării istorice pro-europene a țării și milioanelor de români plecați la muncă în Europa de Vest.

Și presa italiană a urmărit rezultatul alegerilor din România. La Repubblica scrie că la aproape 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, România a confirmat că vrea să rămână în Europa. Este o lovitură dată suveraniștilor, autocraților și național-populiștilor de pe întreg continentul, cred jurnaliștii italieni. Totodată, rezultatul dă șansa continuării luptei anticorupție și accelerării integrării în UE a României. Cotidianul italian spune că, în campania electorală, PSD a adoptat poziții asemănătoare celor ale liderilor suveraniști și național-conservatori populiști la putere în alte țări din fostul imperiu sovietic.

Agenția de presă Reuters scrie că „Președintele de centru al României, Klaus Iohannis, a câștigat ușor al doilea tur, după cum era de așteptat, zdrobind-o pe adversara socialistă prin promisiunea relansării reformei justiției, încetinite de guvernele succesive social-democrate”.

„Președintele de centru al României, victorie răsunătoare”, este titlul unui articol în The Guardian. „Klaus Iohannis a câștigat cu ușurință turul al doilea al alegerilor prezidențiale cu promisiunea de a relansa reforma justiției.”, scrie cotidianul britanic.

Un articol de opinie în Deutsche Welle, cu titlul „După alegeri, Klaus Iohannis trebuie să livreze”Înfrângerea zdrobitoare a Vioricăi Dăncilă pare să-i fi făcut pe membrii PSD să înțeleagă că zilele partidului sunt numărate. În ceea ce-i privește pe Iohannis șI noul guvern, ei trebuie să desfacă eforturile PSD de a demonta democrația României. Cele 4 milioane de români din străinătate asta așteaptă. Iar dacă președintele vrea să oprească exodul creierelor și să-i atragă pe români înapoi acasă, trebuie să-și îndeplinească repede și bine promisiunile. Are șansa să inițieze un nou început în politica românească, împreună cu forţele proeuropene ale țării. Momentul nu a fost niciodată atât de bun, citim în editorialul din Deutsche Welle.

Pe de altă parte, Reprezentanța Comisiei Europene la București a postat pe Facebook un mesaj ironic la adresa Vioricăi Dăncilă. Postarea este însoțită de o fotografie cu mesajul „Deci ăștia au fost la vot”, referire la apelativul folosit recent de fostul premier la adresa românilor din diaspora.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.