test drive

Decizia de a cumpăra o mașină nouă sau second hand nu este una ușoară, ci se face de obicei după luarea în calcul a mai multor caracteristici tehnice și a raportului calitate preț. Realizarea în acest sens a unui test drive, înainte de a decide achiziția unei mașini, devine obligatorie.

Caracteristicile unui test drive bine realizat 

V-ați decis să cumpărați o mașină nouă sau second hand ce aparține unui brand preferat, dintr-o anume gamă, spre exemplu Ford Mondeo. Nu contează că v-ați orientat spre un Ford second hand sau unul nou nouț, el tot așa trebuie să răspundă anumitor cerințe specifice. Când veți lua mașinile în test drive-uri trebuie să aveți în minte anumite lucruri pe care să le verificați dincolo de motor, pentru că mașina înseamnă în primul rând confort și siguranță.  Astfel, dacă vorbim de Ford Mondeo, aceasta este o mașină în general confortabilă pentru călătoriile lungi și totodată plăcută la șofat, la modul distractiv, sportiv. Interiorul este foarte spațios, pentru 5 persoane iar calitatea la îmbinare a materialelor este una superioară. Portbagajul este imens iar bancheta din spate este rabatabilă asimetric. De reținut că dimensiunea mașinii poate crea probleme unor șoferi, gradul de vizibilitate de pe scaunul șoferului nefiind unul dintre punctele forte ale mașinii, pentru mulți șoferi fiind dificil de a aprecia spațial cât mai exact cele 4 colțuri ale mașinii. Cu excepția versiunii de 2.5 litri Turbo, costurile de rulare nu ar trebui să fie prea mari la Ford Mondeo.

Versiuni disponibile 

Ford dispune pe piață de o gamă de motorizări destul de bogată. Bine ar fi să se evite motorizările de 1.6 litri, care dezvoltă 100 sau 125 CP, o putere insuficientă unei mașini cu un astfel de gabarit mare. În schimb, la 2.0 litri pe benzină, un motor pe benzină și la 145 CP este acceptabil pentru a duce greutatea mașinii în condiții optime. Mai ales în zona cumpărătorului second hand, mai sunt disponibile două versiuni foarte bune pe benzină, de 2.3 L și mai ales cea de 2.5 L, cu o putere optimizată de 220 CP, cu ajutorul unui compresor mecanic.

Motorizările pe motorină oferă în schimb cel mai bun raport între costurile de rulare și performanțele mașinii, aici alegerea fiind între versiunea de 1.8 l TDCi cu 115 CP și cea de 2 l TDCi cu 140 CP, aceasta din urmă fiind varianta optimă pe care ar trebui să o alegeți. Din acest motiv nu se recomandă să cheltuiți în plus pentru versiunea de 2.2 l TDCi la 175 CP, diferențele în plus fiind minore în acest sens.

Gradul de fiabilitate 

Ford Mondeo este o mașină fiabilă, puține probleme fiind întâmpinate, de-a lungul timpului. La versiunea 2.0 l Diesel s-au mai înregistrat probleme la unitatea electronică de comandă, însă totul s-a rezolvat printr-un simplu update de software. Cazuri izolate de probleme au mai fost semnalate la sistemul de pornire FordPower. Singurele probleme mai comune sunt cele referitoare la troncănirea materialelor plastice și a calității îmbinărilor de la interioare, care pot slăbi în timp.

Prețul, argumentul final

Prețurile la Ford pot porni de la peste 9200 de euro pentru modelele 1.8 TDCi fabricate în 2007 și pot urca până la 23900 euro, pentru versiunea de de 2.5T. Un fapt util de știut, Ford oferă pentru Mondeo o garanție de 4 ani, fără limită de kilometri. În acest fel, cresc șansele de a cumpăra o mașină aflată încă în perioada de garanție oferită de producător, ceea ce poate fi argument foarte solid pentru cumpărare.

 

 

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu