Sibian trimis în judecată pentru luare de mită și spălare de bani

Un sibian, administrator judiciar, dar și o rudă a acestuia au fost trimiși în judecată de DNA Alba Iulia pentru luare de mită, spălare de bani și complicitate.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, inculpatul Vlaic Petrică Dan, în calitate de administrator judiciar al unei societăţi comerciale, a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi spălarea banilor, în formă continuată. O rudă a acestuia, Vlaic Bianca Sanda, a fost trimisă în judecată, în stare de arest la domiciliu, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la luare de mită şi complicitate la spălarea banilor, în formă continuată. Totodată, persoana juridică SC SJ Inter Trading SRL a fost trimis în judecată pentru complicitate la spălare de bani.

”În perioada 2017 – 2019, inculpatul Vlaic Petrică Dan, în calitatea menţionată mai sus, ar fi pretins de la administratorul unei societăţi comerciale aflată în reorganizare (martor în cauză) să-i remită o sumă de bani, reprezentând echivalentul a 5% (aproximativ 40.000 Euro) din totalul datoriilor (aproximativ 4.000.000 lei) prevăzute în planul de reorganizare. Banii pretinşi ar fi fost primiţi de inculpat în mod direct, în numerar, după cum urmează: în perioada martie-aprilie 2017, suma de 20.000 de lei, la data de 30 august 2019, suma de 5.000 lei, la data de 01 octombrie 2019, suma de 20.000 euro, moment în care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante. De menţionat este faptul că, înainte de intervenţia procurorilor anticorupţie, administratorul judiciar i-ar fi dat banii primiţi cu titlu de mită celeilalte inculpate care i-ar fi ascuns în trusa medicală de prim-ajutor a autoturismului personal. În contul sumei pretinse iniţial, inculpatul Vlaic Petrică Dan ar mai fi beneficiat şi de alte foloase materiale (lucrări de asfaltare şi pavare)”, se precizează în rechizitoriul DNA.

Pentru a disimula provenienţa sumelor de 39.746,86 lei respectiv 32.986,80 lei (contravaloarea lucrărilor) primite cu titlu de mită, inculpatul Vlaic Petrică Dan, cu complicitatea celeilalte inculpate, ar fi interpus în mecanismul financiar SC SJ Inter Trading SRL, administrată de aceasta din urmă, care ar fi emis/către care ar fi fost emise facturi fiscale care să creeze aparenţa unor relaţii comerciale valide, notează Adevărul.

În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra sumelor de 9.850 lei, 11.555 Euro, 150 Lire sterline, 9.002 USD, ridicate de la inculpatul Vlaic Petrică Dan şi consemnarea acestora la o unitate bancară. De asemenea, s-a mai dispus instituirea sechestrului asigurător şi luarea inscripţiei ipotecare asupra bunurilor imobile şi mobile aparţinând inculpatei SC SJ Inter Trading SRL. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Sibiu cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Procurorii precizează că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

dna alba iulialuare mita sibiuspalare de banivlaic petrica dan
Comentarii (0)
Comentează