„Anul 1919 în colecții sibiene” – un eveniment de succes la biblioteca Astra

0 108

⇓ Ascultă știrea ⇓

Duminică, 1 Decembrie 2019, a avut loc la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, în Muzeul Asociațiunii, vernisajul expoziției „Anul 1919 în colecții sibiene”. Și de această dată, Biblioteca ASTRA, Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu și Arhivele Naționale ale României.

Serviciul Județean Sibiu au prezentat publicului o serie de documente cu valoare de patrimoniu: foi volante, piese iconografice, carte curentă, publicații seriale.

La eveniment au luat cuvântul Christine Manta-Klemens, vicepreședinte al Consiliului Județean Sibiu, Cosmin Roman, muzeograf la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu, Silviu Borș, director al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu și Bogdan Andriescu, custode al Compartimentului Colecții Speciale al bibliotecii și curator al expoziției.

20191202 101811

Sunt valorificate expozițional materiale documentare care prezintă o serie de măsuri de ordin politic, administrativ, militar și economic, impuse de autoritățile centrale și locale (civile și militare), după realizarea Marii Uniri de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918: restricții de circulație, interzicerea portului uniformei Armatei Austro-Ungariei, pedepsirea celor care sabotau funcționarea liniilor de comunicație (telefon, telegraf), a instalațiilor industriale, stabilirea programului de funcționare a spațiilor comerciale, limitarea consumului de băuturi alcoolice, aprovizionarea Budapestei cu produse alimentare, interzicerea declanșării grevelor funcționarilor publici și a lucrătorilor din industria minieră, instaurarea cenzurii.

20191202 101610

„Expoziția cuprinde în jur de 200 de documente: foi volante emise de Consiliul Dirigent al Transilvaniei, Banatului și ținuturilor românești din Ungaria, de Comandamentul Diviziei a 7-a a Trupelor din Transilvania, două manuscrise semnate de Vasile Goldiș, adresate episcopului greco-catolic Demetrie Radu, în care se solicită reluare relațiilor diplomatice cu Vaticanul. În egală măsură, sunt expuse două documente manuscrise, prin intermediul cărora, conducătorul delegației române la Conferința de Pace de la Paris, din anul 1919, Alexandru Vaida-Voevod, acceptă calitatea de corespondent al Ziarului Patria și membru în delegația română, a lui Horia Petra-Petrescu, publicist, secretar și bibliotecar al Asociațiunii. Toate aceste documente au, în mod cert, valoare de patrimoniu, fiind mărturii ale vieții socio-politice din perioada ulterioară Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, moment de o importanță majoră, în istoria României moderne și contemporane”, afirmă Bogdan Andriescu, custode al Compartimentului Colecții Speciale, al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.

20191202 101724

Muzeul Asociațiunii a fost, așadar, gazda unui eveniment special, care a adus în atenția publicului detalii mai puțin cunoscute referitoare la ritmul și dinamica vieții sociale după anul 1918, reunind documente de excepție și cercetători în domeniul istoriei.

Expoziția este deschisă publicului la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, Str. George Barițiu, nr. 5, Muzeul Asociațiunii, et. 1, sediul istoric, de luni până vineri, în intervalul orar 8:00 – 16:00.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.
Loading...