FOTO – Expoziţie eveniment în Sibiu, despre Revoluţia din 1989

430

Una din cele mai valoroase expoziţii din ultima perioadă din Sibiu este cea care a fost vernisată marţi, la Casa Albastră, de la Muzeul Naţional Brukenthal, unde vizitatorii pot vedea fotografii şi mărturii de la Revoluţia din 1989. Şeful Arhivelor Naţionale din Sibiu, Alexiu Tatu, este convins că numai documentele pot arăta adevărul despre evenimentele din urmă cu 30 de ani din Sibiu.

Şeful Arhivelor Naţionale: „Este nevoie de o arhivă a Revoluţiei din 1989 din Sibiu”

„Vă mărturisesc că fiind un om al arhivelor şi al documentelor îmi este destul de complicat să vorbesc în afara unor documente (…) pentru a eluda într-adevăr ceea ce în decembrie 1989 s-a întâmplat la Sibiu şi ceea ce s-a întâmplat în România. Ca fost om de muzeu pot să vă spun că apreciez foarte mult faptul acestui bun început, de a atrage privirea asupra Sibiului. din decembrie 1989 şi că se doreşte ca să se înţeleagă că ceea ce s-a întâmplat la Sibiu şi ceea ce s-a întâmplat în România şi în Europa de Răsărit în vremea respectivă, orice ar spune unii şi alţii, faţa Sibiului, faţa României şi faţa Europei din acel moment a început să se schimbe”, a declarat marţi, la vernisaj, şeful Serviciului Judeţean Sibiu al Arhivelor Naţionale, Alexiu Tatu. Acesta spune că documentele Revoluţiei din 1989 de la Sibiu ar trebui să fie cercetate în mod obiectiv pentru a elucida ce s-a întâmplat în urmă cu 30 de ani în oraşul martir.”Eu vă mărturisesc că aştept cu mare nerăbdare să văd documente, documentele care s-au creat în perioada decembrie 89 şi după, pentru că, imaginile (…) vorbesc mai mult decât cuvintele, dar totuşi în baza unor documente scrise care se vor constitui într-o arhivă a Revoluţiei de la 1989, atunci vom putea şti cu mare certitudine ceea ce s-a întâmplat. Deocamdată, aşa cum vedeţi, istoricii îşi dau cu părerea, unii spun una, unii spun alta, însă în momentul în care această arhivă va fi completă sau aproape completă, când va fi cercetată şi va fi cercetată în mod obiectiv ca adevărul să iese la suprafaţă şi nu altceva, atunci vom putea spune ce s-a întâmplat atunci”, a mai spus Alexiu Tatu. Şeful Serviciului Judeţean Sibiu al Arhivelor Naţionale, Alexiu Tatu, a fost prezent marţi la vernisajul expoziţiei ‘Muzeul viu. 30 de ani de la Revoluţia din 1989’, de la Casa Albastră din Muzeul Naţional Brukenthal. În această expoziţie se pot vedea imagini de la Revoluţie, dar şi primul discurs liber din 22 decembrie 1989.

Expoziţia Revoluţiei din Sibiu deschisă până în ianuarie

Vizitatorii pot vedea această expoziţie până pe 5 ianuarie 2020. Cine deţine mărturii de la Revoluţie, le poate dona Muzeului Naţional Brukenthal, pentru a putea fi valorificate.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Spune ce crezi