Balul de Crăciun la Șelimbăr – Ceata feciorească merge la colindat din casă în casă

0 3.680

⇓ Ascultă știrea ⇓

La Șelimbăr tradițiile sunt ținute vii de mai mulți tineri care, an de an merg cu Ceata de Feciori la colindat din casă în casă. Punctul culminant este Balul Cetei de Crăciun, în 25 decembrie, în seara de Crăciun, la care sunt așteptați atât șelimbărenii, cât și sibienii.

Ceata feciorească merge la colindat

Dacă prin alte părți tradițiile se pierd, mai mulți tineri din Șelimbăr păstrează vie magia Crăciunului. În fiecare an, ceata de feciori din comună merge la colindat, după care, alături de localnici, petrece la Căminul Cultural.
Feciorii din Șelimbăr merg la colindat în tot satul. „Este o tradiție veche. Ceata feciorească merge la colindat în 24 decembrie în tot satul. Mergem și cântăm colinde vechi, colindele satului, și vestim astfel nașterea Domnului. Eu merg la colindat de când aveam 14 ani. Tradiția spune că băieții trebuie să meargă de la 13-14 ani cu ceata.
Tradiția domnește de când există Șelimbărul și, astăzi, deși tinerii au alte preocupări și alte hobby-uri față de bunicii lor, cei din comuna sibiană nu vor să lase obiceiurile vechi să piară. Astfel, în ajunul Crăciunului, feciorii se împart în două cete (ceata de deal și ceata de vale), de câte 20 de persoane fiecare, și aduc vestea că Hristos s-a născut în fiecare casă. În acest an atmosfera va fi cu totul specială, întrucât feciorii vor purta costume populare, achiziționate de către Biserică prin intermediul Părintelui Ovidiu Ioan Polexa
„Din 24 decembrie plecăm la colindat până în 25 dimineața. Prima oară vom merge la biserică, apoi la cei doi preoți ai satului, apoi la primarul din Șelimbăr, după care vom lua toate casele la rând”, mai spune judele cetei de feciori.
Bal la Căminul Cultural
După ce colindă tot satul, feciorii din ceată organizează un bal la Căminul Cultural. Aici se distrează alături de toți localnicii, mănâncă, beau și ascultă muzică populară.
„Toți cei care doresc să participe sunt așteptați cu drag la acest bal organizat de noi, 20 de lei fiind taxa de intrare. Pregătim pentru oaspeți un bar cu băuturi, mâncarea tradițională va fi nelipsită, iar muzica va fi asigurată de formația Select din Sibiu”, explică judele.

Așadar, în data de 25 decembrie, șelimbărenii și nu numai sunt așteptați la Căminul Cultural din localitate să se distreze, să mănânce și să bea, să socializeze și să danseze alături de ceata feciorească.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.