Cadavrele oilor care plutesc în derivă în Marea Neagră – Pot dezvolta antrax

0 1.349

⇓ Ascultă știrea ⇓

Au trecut mai bine de trei săptămâni de când o navă cu 14.000 de oi la bord s-a scufundat în Portul Midia de la Marea Neagră. În zonă încă plutesc oi în apa. Nici până acum autorităţile nu au reușit să îndepărteze pericolul.

Autoritatea Navală colaborează cu două firme, acestea din urmă vor lua cadavrele şi le vor incinera. Operaţiunea durează, însă, anunță Digi24. Autoritățile spun că situația este sub control. Zilnic o navă controlează zona și în cazul în care cadavrele ajung în Marea Neagră, scafandrii vin și igienizează zona.
„Având în vedere că este o incită închisă și o cantitate mare de masă organică aflată în descompunere, aceasta poate să ducă, în câteva săptămâni, la un fenomen de anoxie, de dispariție a oxigenului din zona respectiva, și acest fenomen e însoțit de mortalitatea tuturor organismelor marine din corpul de apă respectiv. Dacă ar fi masă deschisă, problemele nu ar fi la fel de mari, iar peștii ar putea să consume din această materie organică. Aici nu ajung nici curenții marini.
„Felicit autoritățile care patrulează și culeg cadavrele care pot ajunge pe țărm. Pe orice cadavru se pot devolta cultuti bactriene, inclusiv și cele de tipul antraxul care ar putea reprezenta o amenințare pentru sănătatea publică. Mă îndoiesc că pot fi scoase foarte ușor. E riscant și dificil și cu niște costuri destul de mari”, explică biologul.
„Cam două, trei săptămâni după moartea lor vor fi întregi, după aceea pot apărea procedee care pot duce la dezmembrarea acestora și implicit la o difuzie a materiei organice în apă”, explică Răzvan Popescu Mireceni, biolog.
„Din păcate înafară de autoritățile care au intervenit în mometul acela – ISU și ARSVOM – celelalte autorități parcă nici nu au existat vreodată în România. Suntem la 3 săptămâni după tragiul eveniment. Avem 150 de berbeci care au supraviețuit, să fie clar pentru toată lumea: sunt berbeci, nu oi, pentru care în momentul de față nu se cunoaște proprietarul. Ei sunt cazați în ferma din care au plecat de atunci, pe cheltuiala proprietarului fermei. Au murit 71 din cele 254 pe care le-am salvat. Asta era situația acum o săptămână. Încă nu au găsit varianta să poată da aceste animale la adopție. De două săptămâni tocesc marmura din ANSVSA încercând să-i determin. Îmi spun că nu există procedură. Pentru oile astea nu mai are cine să vină să le revendice. Pentru o chestie atât de simplă nu s-a găsit soluție. Ce să mai vorbim de milioane de euro care ar trebui cheltuiți pentru scoaterea acestei nave”, a declarat Kuki Bărbuceanu, președinte ARCA.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.